ŠTA SE KRIJE IZA RAMPE ZA NOVINARE U PSBiH: Zbog zaštite Čovića i curenja info službenici pisali izjave!

Kako je sve krenulo od zaštite “Čovičevih prava” i dobrih političkih veza, a kulminiralo neviđenom Vehabovićevom samovoljom i mobinogm prema uposlenicima Sekretarijata PSBiH, o završetku cijelog slučaja bi se u narednom period trebale očitovati odgovarajuće službe

Nedavna skandalozna mjera zabrane pristupa zgradi Parlamentarne skupštine BiH koju je za novinare uveo Sekretarijat i odgovarajuće parlamentarne službe ima svoju jasnu klijentelističku i političku pozadinu.

Inforadaru je s više adresa potvrđeno da se prethodnih nekoliko mjeseci unutar adminstrativnih službi Parlamentarne skupštine BiH odvijala prava mala drama sa naznakama mobinga, o čemu nam je posvjedočilo više osoba i uposlenika ove institucije.

Sve je počelo nakon što je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH, pokrenuo kampanju te Sekretrijat Parlamentarne skupštine „pritisnuo“ da utvrde ko je novinarima dao informaciju o tome da je on prvi zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život, što je bio samo jedan u nizu bahatih poteza lidera HDZ-a, iako poput ostalih parlamentaraca Čović prehodnih mjeseci ne samo da (gotovo) ništa nije radio – već što za svoj nerad redovno dobijao oko 6.000 KM i više.

Foto: Prvi uzeo naknadu za odvojeni život i smještaj (iako Parlament nije radio), pa zatražio istragu o curenju te informacije u medije

Kako bi otkrio odakle cure informacije, Čović se obratio prvom čovjeku Sekretarijata, odnosno Zajedničke službe Kenanu Vehaboviću, kadru SBB-a, a on je, moguće i zbog prijateljskih odnosa lidera SBB-a Fahrudina Radončića sa Čovićem, svoj zadatak preozbiljno shvatio te je od tog trenutka nastupila prava mala drama unutar ove i drugih administrativnih službi i početak otvorenog mobinga prema uposlenicima.

Više sagovornika Inforadaru je potvrdio da je Vehabović potom donio zvaničnu odluku da su svi službenici i njegovi podređeni, koji su interno čitali informaciju o Čovićevoj naknadi, dužni da napišu pismenu izjavu o tome da li su je oni otkrili novinarima!

Foto: Kenan Vehabović, sekretar Zajedničke službe

S obzirom da je još 2010. godine unutar Sekretarijata uveden tzv „intranet portal“, svojevrsna unutrašnja računarska mreža koja osigurava “međusobnu uskladivost radi razmjene podataka”, a koja istovremeno bilježi ko je od uposlenika čitao neku odluku ili akt, tako su po automatizmu svi koji su čitali odluku o naknadama za Čovića – morali da napišu izjave!

Foto: Još 2010. godine Sekretarijatu omogućeno korištenje “intranet portala”, unutrašnje računarske mreže za razmjenu podataka

Kulminacija je nastala nakon što je Vehabović utvrdio da šefovi raznih odjela, ali i mnogi uposlenici, adminstrativni radnici, kao i sami parlamentrarci, imaju napretek slobodnog vremena jer većina ništa ne radi budući da je parlament u blokadi, te stoga “šetaju hodnicima, ispijaju kafe s novinarima i daju im informacije”, pa je iz svega proizašla incijativa o zabrani ulaska novinarima u zgradu PS BiH, osim ako nije sjednica!

Prije toga je, prema svjedočenjima više osoba, Vehabović provodio “mjere” nad službenicima kojima je izvlačio kartice, mjerio kad je ko došao na posao a kad se ko “iskucao”, kad je neko išao na pauzu i s kim je ispijao kafu.

Bitno je istači da još nikakav odgovor od Sekretarijata i odgovarajućih službi na pitanje da se akreditiranim novinarima omogući praćenje aktivnosti nije dobio ni poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut, a koji im je uputio takav zahtjev.

“Evo rok od mjesec za odgovor se približava, i ukoliko ga do ponedjeljka ne dobijemo pokušaću sa svojim kolegama iznaći načina da mi novinarima omogućimo nesmetan ulazak i boravak u zgradu Parlamenta, jer je to interes javnosti”, rekao je Arnaut za Inforadar.

Damir Arnaut: Još nisam dobio odgovor na moje pitanje i zahtjev

Na pitanje kako komentira dešavanja unutar Sekretarijata i mobing prema uposlenicima od strane Verhabovića, a sve zbog navodnog “curenja” informacija i zaštite političara poput Čovića, Arnaut je odgovorio da nema dovoljno informacija o tome i da to, zasad, ne može da komentira.

Ista pitanja smo željeli da postavimo i samom Vehaboviću, no u Zajedničkoj službi su nas uputili na Press službu Parlamenta, kojoj smo potom proslijedili pitanja mailom.

Kako je sve krenulo od zaštite “Čovičevih prava” i dobrih političkih veza, a kulminiralo neviđenom Vehabovićevom samovoljom i mobingom prema uposlenicima Sekretarijata PSBiH, o završetku cijelog slučaja bi se u narednom periodu trebale očitovati odgovarajuće službe.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI