Stanivuković omogućio “Prointeru” da izgradi neboder od 15 spratova

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je na papir stavila viziju budućeg izgleda najužeg gradskog jezgra Banjaluke, koja omogućava izgradnju dva nebodera, od kojih će jedan graditi IT kompanija “Prointer” poznata po unosnim milionskim poslovima sa državnim institucijama i koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom.

“Prointer” će prekoputa RK „Boska“, kod parka „Petar Kočić“, graditi zgradu od čak 15 spratova, što znači da će biti veća od sada najviše zgrade na početku Gospodske ulice, poznate kao Čajavčev neboder.

To će dramatično izmijeniti izgled tog dijela grada, posebno jer istovremeno Stanivukovićeva administracija predlaže Nacrtom regulacionog plana, da i hotel “Palas” napravi zgradu od čak 25 spratova.

Stanivuković: Potrebni su bili ustupci

Ovu odluku je gradonačelnik Draško Stanivuković pravdao u svom obraćanju javnosti početkom novembra.

Naveo je da je odobravanje RP za „Prointer“ ustupak koji je bio potreban kako bi bila moguća realizacija planova za „Palas“.

„Moja politička volja i želja je bila da se gradi hotel „Palas. Kada smo mijenjali taj regulacioni plan, na Komisiji za prostorno uređenje su rekli – može, ali morate proširiti obuhvat regulacionog plana, a u tom proširenom obuhvatu je zgrada „Prointera. To je bio jedini način da rušimo i gradimo hotel „Palas, to je dio života i politike. Imate vaš cilj, a neko drugi svoj cilj, a to bez skupštinske većine nije moglorekao je u obraćanju Stanivuković, aludirajući na činjenicu da u pomenutoj komisiji, koja mora dati „zeleno svjetlo“ regulacionim planovima prije nego što se oni upute Skupštini grada Banjaluka,  glavnu riječ ima skupštinska većina koju predvodi SNSD.

Te Stanivukovićeve riječi su pretvorene u djelo tako što je ovim izmjenama Nacrta RP za centar grada obuhvaćena lokacija na kojoj se nalazi objekat nekadašnje „Poštanske štedionice RS“, koju je 2020. godine na licitaciji za 2,6 miliona KM kupila kompanija „Prointer ITSS “, o čemu je CAPITAL prvi pisao.

Tu je izmjenama predviđena izgradnja poslovnog objekta maksimalne spratnosti P+15 etaža.

Planom je predviđena izgradnja i podzemnih etaža, ali ona nije obavezujuća.

Naime, u Nacrtu ovog plana je obrazloženo da „gradnja planom predviđene podzemne etaže nije obavezujuća, ukoliko se prilikom izrade urbanističko – tehničkih uslova utvrdi da za funkcionisanje određenog objekta ista nije neophodna, pod uslovom da je moguće ispoštovati sve ostale parametre građenja propisane ovim planom“.

To investitorima ostavlja mogućnost da maksimalno dozvoljene spratove izgrade na površini.

Izgradnju novog dijela hotela „Palas“ gradonačelnik Draško Stanivuković često spominje i to predstavlja  kao veliki uspjeh svoje administracije.

Hotel “Palas” će moći graditi čak 25 spratova

Izmjenama RP je obuhvaćen dio koji se odnosi na hotel „Palas“. Tu je predviđeno da se zadrži izvorni objekat hotela „Palas“, dok je prethodno izgrađena armirano-betonska konstrukcija predviđena za uklanjanje.

Umjesto nje će biti moguća izgradnja objekta maksimalne spratnosti P+25 etaža.

Kao i u slučaju „Prointera“ i na ovoj lokaciji je predviđena izgradnja podzemnih etaža, ali ni ona nije obavezujuća što investitorima ostavlja mogućnost da maksimalno dozvoljene spratove izgrade na površini.

Naime, u prethodne dvije godine  Stanivuković se više puta sastao sa predstavnicima kompanije „Zepter“, koja je vlasnik hotela „Palas“. Teme tih sastanaka, prema informacijama koje su stizale iz Grada Banjaluka, bile su rješavanje imovinsko -pravnih problema, budući izgled te lokacije te planovi ulaganja.

Stanivuković je nedavno izjavio da je pitanje „Palasa“ riješeno i da će „u februaru 2023. godine biti srušen i ponovo izgrađen nezavršeni hotel u centru grada“. Takođe je rekao da se radi o investiciji vrijednoj 75 miliona KM.

Nacrt regulacionog plana na javnom uvidu

Ovaj Nacrt regulacionog plana se trenutno nalazi na javnom uvidu do 12. januara iduće godine i u tom periodu svi zainteresovani mogu poslati primjedbe i sugestije na predložena planska rješenja.

Nakon toga se pristigle primjede razmatraju i odlučuje se da li će se uvrstiti u konačni prijedlog RP ili ne. Konačna verzija RP se onda upućuje na odlučivanje Skupštini grada Banjaluka.

Ako je suditi prema ranijim izjavama Stanivukovića, ta podrška je zagarantovana i ove izmjene RP će dobiti potreban broja glasova odbornika većine.

Izvor: capital.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI