Stevandić predložio isticanje grba Nemanjića i himnu ‘Bože pravde’, Hurtić traži hitnu reakciju

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je danas da je predložio da se u RS ,zajedno sa njenim obilježjima, ističu zastava i grb Srbije, te da se uz himnu “Moja Republika“ izvodi i himna “Bože pravde“.

On je u toku desete redovne sjednice NSRS obrazložio Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

– Prvo želim da se obratim Bošnjacima u NSRS koji su imali primjedbe na prijedlog. Nemanjićko nasljeđe nije grb Vojske RS, niti je grb Srbije i Crne Gore, već nasljeđe koje je starije od Osmanskog carstva, a Nemanjići nisu imali nikave veze s pripadnicima muslimanske vjere – rekao je Stevandić.

On je ocijenio da himna “Bože pravde” ne može biti uvredljiva ni za jedan narod.

– Nijedan akt koji je ovjeren tim pečatom grba Nemanjića u RS nije problematizovan, već samo činovi pojedinaca. Nemamo čega da se stidimo, to nas je stvorilo – tvrdi Stevandić.

On je još rekao da je ovaj prijedlog uputio u formi nacrta “kako bi izbjegao optužbe da želi obilježja da iskoristi u predizborne svrhe“.

Samostalni narodni poslanik Amir Hurtić izjavio je da je Ustavni sud BiH ranije proglasio “grb Nemanjića i himnu Bože pravde neustavnim obilježjima u RS jer su diskriminatorski prema svim narodima u RS koji nisu Srbi“.

– Pozivam članove Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića da reaguju kod Ustavnog suda BiH i OHR da reaguju na ove odluke. RS je entitet u BiH koji mora ravnopravno da štiti interese svih naroda. Ako ovo nije dovoljno Tužilaštvu da pokrene postupak, ne znam šta je, pogotovo kad znamo ko je predlagač – rekao je Hurtić.

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak pozvao je građane da otvore oči i da vide koje su najveće devijacije koje imamo, koji su najveći problemi i da naprave liniju sa ovim što politika navodi kao aktuelne probleme.

– U zemlji godinama traju pokušaji da se nacionalnim simbolima sakrije sve ono što ne valja u društvu – poručio je Crnadak.

On je ocijenio da se nacionalnim simboilima ne može sakriti kriminal kao onaj što je bio za vrijeme pandemije, pozivajući se na sudske postupke zbog “višemilionskih korona nabavki i ugovora“.

-Da li je patriotizam da izađu tipovi iz auta i nokautiraju dvojicu policajaca, a prethodno ih pitali ‘znate li ko smo mi’ kada su ih zaustavili. Kivan sam i na medije što nisu objavili ko su ti tipovi koji su nokautirali policajce. Da li će sve ove devijacije nestati kada uvedemo nacionalne simobole. Ja mislim da patriotizam treba da bude nešto drugo, da gradimo mostove svugdje po svijetu – naveo je Crnadak.

On je još pitao predsjednika NSRS Nenada Stevandića zašto nije rekao da je grb Nemanjića već u upotrebi i to na uniformama pripadnika Trećeg pješadijskog puka u Oružanim snagama BiH.

– Dok sam bio zamjenik ministra odbrane BiH, potpisao sam taj pravilnik – dodao je šef poslaničkog kluba PDP.

Nebojša Vukanović, šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i redu, smatra da je prijedlog Nenada Stevandića samo “predizborna priča jer je ovo posljednja redovna sjednica NSRS prije izbora“.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI