Stranačko zapošljavanje u režiji ministrice Trivić i Ujedinjene Srpske u OŠ Branko Radičević napokon dobija sudski epilog?

Nada Vasiljević i Neda Micić, učiteljice koje su radile u OŠ Branko Radičević, možda bi napokon mogle dobiti pravdu i pravičnu presudu u slučaju kada su ukazale na slučaj partijskog zapošljavanja u ovoj banjalučkoj školi, a potom obe dobile otkaz.

Nada i Neda su zajedno sa roditeljima učenika razreda V3 i II6 istupile u javnost i progovorile o stranačkom zapošljavanju u OŠ Branko Radičević, a pod dirigentskom palicom ministrice prosvjete i kulture RS Natalije Trivić i direktora navedene škole Siniše Rendića, o čemu je GERILA već pisala. U produkciji našeg portala urađen je i dokumentarni film “Stranačko zapošljavanje i društvo podobnih”, u kojem se obrađuje i ovaj konkretan primjer.

Učiteljica Neda Micić kaže da je juče napokon održana glavna rasprava u njenom slučaju pred Osnovnim sudom u Banjaluci, a sudija i u Nedinom i u Nadinom slučaju je Mario Vinac. Zanimljivo je da je ovo treći sudija u njihovim slučajevima, kaže Neda za portal GERILA.

“Svjedočenju su pristupila dva roditelja iz razreda kojem sam ja bila učiteljica. Oni su potvrdili moj status u školi i iznijeli svoje stavove, odnosno ocjenu mog rada sa djecom iz mog nekadašnjeg razreda. Izjavu je davala i koleginica Nada Vasiljević, koja je potvrdila da sam boravila u školi u momentu kada nisam bila pod ugovorom i to je negdje i glavni cilj ove naše pravne borbe, da idemo ka tome da dokažem da sam radila na mjestu učitelja u periodu dok nisam potpisala ugovor, što svakako Zakon o osnovnom obrazovanju i ne dozvoljava”, kaže Neda za Gerilu i dodaje da se nada da će sudija pošteno sagledati njen slučaj, a presuda se očekuje najvjerovatnije u januaru naredne godine.

“Niko nije došao ispred škole od uprave, osim advokata Sanje Đukić. Za sve ovo vrijeme niko mi se iz uprave OŠ Branko Radičević nije obratio ni na kakav način. Sa djecom i roditeljima iz razreda koje sam vodila i danas komuniciram, čak smo ljetos bili i na nekoliko šetnjica kroz kampus, najviše iz njihove potrebe da i dalje komuniciramo jer sam ja njima ipak bila prvi učitelj i imali smo zaista sjajan odnos. Koliko me roditelji djece cijene dokazuje i to da roditelji svjedoče u moju korist na sudu, a vjerujem da niko ne bi sebi priuštio takav stres da zaista nisu bili zadovoljni mojim radom i zalaganjem u radu sa djecom”, ističe za naš portal Neda i dodaje da je ovo prvi put da je prvi septembar dočekala bez radnog angažmana.

“Trenutno sam na birou, nadam se da će se to ubrzo promijeniti”, kaže za Gerilu Neda.

Nada Vasiljević za Gerilu kaže da je početak glavne rasprave u njenom slučaju, pred istim postupajućim sudijom, počeo danas i da se nastavlja sutra.

“U mom slučaju je svjedočila moja koleginica Neda Micić koja je svjedočila o svemu onom što smo mi proživjeli, sav taj politički pritisak. Nadam se da pravo nije samo slovo na papiru i da će, ako to iko sagleda pravično i realno procijeni, smatram da pravda treba da bude na našoj strani i da presuda bude u našu korist. Jedino što je problem kod pravosuđa, a to svi znamo, jesu različiti uticaji. Sve ovo vrijeme sam radila samo na zamjenama u nekoliko škola i na pozicije na koje me je slao Zavod za zapošljavanje. Išla sam na razne konkurse, ali najčešće se dogodila situacija da sam drugorangirana i smatram da na tim konkursima ne prolazim isključivo zato što je oživjela prijetnja ministrice Natalije Trivić i njene savjetnice Enee Hotić, kada su rekle da, dok su one na tim funkcijama, nikada neću zasnovati radni odnos u bilo kojoj vaspitno-obrazovnoj instituciji”, ističe za naš portal Nada.

Tužba, od strane učiteljica, podnesena je u decembru 2020, a u pitanju je radni spor i to je, samim time, spor hitne prirode. Roditelji djece, njih četvoro, iz oba razreda su početkom marta 2021. godine podnijeli zahtjeve da im se dozvoli miješanje u parnicu, a na strani tužioca.

Išla sam na razne konkurse, ali najčešće se dogodila situacija da sam drugorangirana i smatram da na tim konkursima ne prolazim isključivo zato što je oživjela prijetnja ministrice Natalije Trivić i njene savjetnice Enee Hotić, kada su rekle da, dok su one na tim funkcijama, nikada neću zasnovati radni odnos u bilo kojoj vaspitno-obrazovnoj instituciji”, ističe Nada

Pripremno ročište je održano 19.4.2021. godine kada je tadašnji sudija Nebojša Pejović na ročistu donio rješenje kojim se prihvata učešće umješača, a na takvo rješenje, inače, nije dozvoljena posebna žalba. Tada je određen nastavak ročišta za 1. jun, a sudija Pejović je  međuvremenu uhapšen. Predmet je dodijeljen sudiji Dijani Gluhaković koja je nastavak ročišta zakazala za 23. avgust kada je ročište ponovno odgođeno jer je sud propustio na vrijeme dostaviti tuženoj strani jedan podnesak.

Nastavak je zakazan za 20. oktobar i tada Sud opoziva rješenje o učešću umješača i ponovo odgađa ročište tj. određuje njegov nastavak radi donošenja odluke o učešću umješača. Tužena strana od prvog dana prigovara na donešenje rješenja prethodnog sudije Pejovića kojim se dozvoljava učešće umješača.

Sud tek 25. novembra donosi rješenje kojim sada odbija učešće umješača, sa rokom za žalbu od 15 dana i drugim rješenjem opoziva pripremno ročište zakazano za 6. decembar jer je potrebno sačekati pravosnažnost rješenja o učešću umješača.

Podsjećamo, na naš upit ministrici Nataliji Trivić da govori o ovom slučaju, a gdje je direktno optužena za stranačko zapošljavanje i čiju su smjenu tražili roditelji učenika ova dva razreda, resorno ministarstvo je odgovorilo mailom bez odgovora na konkretan slučaj i optužbe.

Izvor: gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI