Piše: Ernad Metaj


Sumrak kapitalizma je nova knjiga akademika Slave Kukića. Prema ocjenama stručne javnosti i promotora ova knjiga je najvrijedniji doprinos razvoju društvene misli napisan u nekoliko zadnjih godina. Kukić nije jedini kritičar neoliberalizma, ali je svojim djelom načinio ideološki iskorak kroz koji se projicira budućnost tako da se izbjegava ideološki sukob s neoliberalizmom. U tom pravcu Kukić uvodi novi neutralni pojam eko socijalizma  kao alternative sadašnjem društveno – ekonomskom uređenju svijeta.

–    Kukić je otišao dalje od mnogih teoretičara jer smatra da nije propao samo neoliberalni, već svi kapitalizmi. Pokazalo se da neoliberalizam nema sposobnost rješavati krize poput nesrazmjera bogatstva, gladi, pa i zaustavljanja pandemije. Najvažnije, knjiga unosi i najavljuje pluralizam u ekonomsko političkom mišljenju, a imali smo vladavinu jedne škole koja je dominantna i iz nje se izvode ekonomske politike. Neoliberalizam je zamračio alternativne političke misli, smatra profesor iz Tuzle Kadrija Hadžić.

Autor knjige kaže da je ova knjiga i analiza postojećih nacionalizama u BiH, ali i svih ostalih koji su prisutni u zemljama u tranziciji. Za sebe kaže da nije komunjara, jer su oni u SDA i HDZ-u, već ljevičar koji nije odustao od ideje socijalne pravde i borbe da se mora zaustaviti uništavanje planete kroz utrku za kapitalom.

–    Kao naučnik Kukić je bitan za razumijevanje naše situacije, gdje je na sceni nije neoliberalizam već divljačka eksploatacija kapitala koja je razorila naslijeđe liberalnog socijalizma. Svirepa, pljačkaška, vampirska organizacija ekonomije je dovela veliki broj ljudi ispod donje granice siromaštva, rekao je profesor Enver Kazaz.

Kroz Kukićevo promišljanje i ukazivanje na sve prisutniji državni intervencionizam, prvo u bankarski sektor, pa kasnije u pandemiji jasno ukazuje da država održava propalu ideju slobodnog tržišta. Neoliberalizam je raskrinkan kao maska za vladavinu oligarhije koja upravlja društveno – ekonomskim poretkom. Sumrak kapitalizma je 35 knjiga Slave Kukića koji se time svrstao u najproduktivnije naučnike u BiH, ali i pokazao da se može ravnopravno nositi s najvišim svjetskim autoritetima.

nap.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime