SVETLANA CENIĆ: Grohotom se smejem!

Ja da sam tužakala Dodika i njegove nalepnice, mi nikada sa suda izašli ne bi. Ali, valjda sada dolazi to vreme. Ne znam šta drugi po glavi premeću, ali ja nalazim da bi moglo biti i zanimljivo

Svašta čoveku padne na pamet kad vidi ove predloge i rešenja iz vlasti. I da nije oboleo od teorija zavera i da je svestan da su to drzmančine i neznalice, ipak pomisli da je uvođenje klevete u krivični zakon, najava zakona o LGBT zajednici i ovo nešto oko nevladinih organizacija, zapravo uvod u dobijanje besplatne radne snage.

Kako je Dodik pominjao neka ostrva za LGBT zajednicu i kako im predlaže da idu tamo, kao što je običaj u svetu (kaže), nije isključeno da i ovi za klevetu, i NVO, i LGBT završe u kakvom „ostrvu“ u BiH, možda i kod Laktaša da mogu na radnu obavezu branja voća, recimo, ili loženja kotla za rakiju.  

Ima tu posla, a radne snage sve manje, pogotovo što one dnevnice nuđene prošle godine nisu baš bile izdašne. Bolje mi ovakvi, nego partijsko članstvo da se saziva.

Uostalom, samo je jedan ženski zatvor u Republici Srpskoj i to onaj u Istočnom Sarajevu, za kojeg kažu da je tesan. Kako u LGBT i NVO, kao i u medijima ima žena podosta, taman. Radna obaveza i uvek sveže snage. Sve do potpunog pražnjenja Republike Srpske. A blizu je.

Ja bih ovim putem apelovala da mi odrede neke poslove u skladu sa mojim godinama, a posebno jer sam narečenom Dodiku vremenski najduže opozicija i kritika. Da se uvaži i staž, jer promeniti me ne može.

Pa, zamislim tu krivičnu prijavu protiv mene i krene suđenje. O ugledu i časti, koje su povređene. Treba li da dokazujemo da ih ima ili nema? Mislim, kako možeš povrediti nešto što ne postoji, nešto čega nema? Moramo se vratiti na same početke da utvrdimo ima li je ili nema, pa početi od Miloševića, pa pomoći međunarodnih, pa Lutriju Republike Srpske i Glory, te kako je kupljena vila, a kome je kupljen koledž na Kipru, pa UKIO grupa…

Sve se to mora razmotati na sudu, jer krupne su to stvari dokazivati imaš li ili nemaš ugled i čast. Zato i mora sve od početka, ili blizu početka, pa od kojekuda doneti papire, pa prostrti, pa dok se veštaci i svekolika javnost udube… Ima da se družimo što nikada nismo.

Ja da sam tako tužakala njega i njegove nalepnice, mi nikada sa suda izašli ne bismo. Ali, valjda sada dolazi to vreme. Ne znam šta drugi po glavi premeću, ali ja nalazim da bi moglo biti i zanimljivo.

Recimo, taj zakon o LGBT zajednici i da ne smeju da prilaze vrtićima, školama i institucijama – odlično! Odmah ide tužba za narušavanje ljudskih prava, jer nema zemlje koja je u ustave ugradila toliko povelja o ljudskim pravima. Ana Brnabić nam neće dolaziti da otvara vrtiće, škole ili predaje na univerzitetima, jer joj to naš zakon neće dati. Mada, rekao Dodik da je ona drugo, jer ne nameće svoje nikome. Osim što gaji sina sa partnerkom i što je premijer, a sina će voditi u vrtić, školu…

Ne bih ni da pomislim kakve mogu biti jednog dana seksualne orijentacije njegova unučad. Ili se to ne dešava onima na vlasti? Da sam kao on, a nisam, hvala bogu, ja bih sada ovde naredala makar nekoliko imena iz njegovog okruženja, koji jesu drugačije seksualne orijentacije.

Te njegove nalepnice će, naravno, ćutati i na usvajanje takvog zakona i rešavati svoj problem parama i bahatošću. Kao i do sada. Izeš kičmu, važna je lova i privilegije. Naravno, mogla bih da ga podsetim i na prvi mandat one godine i tako neke sočne detalje glede LGBT i „organizacije“ kada dolazi neki od stranih dužnosnika.

Valjda je svestan da nas ima koji pamtimo i skupljamo. Ne zloupotrebljavamo. Dakle, i to može biti zabavno. Ovo oko NVO… Pa, može se premestiti kancelarija i van entitetska granice i raditi. On neka zbrine one koji ne mogu putovati na posao, pa će, sledom toga, ostati bez posla. Može to udruženim snagama sa svojim mlađanim naslednikom Stanivukovićem, koji ga podržava u svemu. Malo Republika, malo administrativni centar – i dok dlanom o dlan rešili problem. Kad se male sujetne ruke služe, sve se može.

Elem, sve smo rešili. Organizovaćemo se. Tu obavezno kao prilog dodati i one slike ko šmrče, pa ko je kupio ljubavnici automobil, stan, diplomu, ko je zaposlio i gde, koje vodio ili voda na službeni put i tako redom, pa to sve priložiti suprugama, roditeljima i javnosti. Etiketa mi, etiketa ti; krivična mi, krivična ti.

Mani sve rialitije šta će ovo biti! Mogli bismo i da uvedemo glasanje i program uživo. Eto i zarade da se poguraju ovi obveznici sa Bečke berze i Londonske berze, pa i trezorski zapisi. Jer, tu je jača nervoza, a što da se čovek toliko znoji što mu malo češljaju imovinu, a malo zaduženja Republike, dok Vučić za savetnika za regionalna pitanja imenuje osobu koju je Dodik hapsio. Pardon! MUP je privodio, ali znamo da ne rade ništa ako gazda ne aminuje. Da bude jasno i neupućenima u srpsko-srpsku ljubav i dokle je došla.

Sad kad se okupe 5. aprila u Banjaluci da pričaju o Otvorenom Balkanu, na teritoriji koja hoće da vrati klevetu u krivični zakon, uvede zabrane LGTB zajednici i stavi pod kontrolu ili uništi nevladin sektor! Slikaće se Dodik i sve širiti ramena koliko je važan. Nešto mislim da Vučića neće biti, a nisam sigurna ni za Anu To Je Drugo Brnabić. Grohotom se smejem! Svemu.

Svetlana CENIĆ
Svetlana CENIĆ
Ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila je u inostranstvu. Od 2007. kolumnista magazina Dani. Trenutno vodi projekat regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI