Protesti ispred OHR-a: Gojer poručio da je “Schmidt neprijatelj BiH”

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu započeli su protesti građana koji “žele poslati poruku da se zaustavi razgradnja države”.

“Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u BiH, zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama, tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika, te tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma”, saopćili su iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Okupljeni građani su nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika, te taj proces preko klubova Doma naroda smjestio je u jedan od tri kantona. Mada visoki predstavnik nije najavio nikakvo donošenje odluke.

Foto: Raport

Zasad su od javnih ličnosti na protestima uglavnom članovi SDA i DF.

“Šta zahtijevamo od Schmidta? Energično zahtjevamo da međunarodna zajednica prestane sa miješanjem u politički život naše zemlje. Od domaćih političara zahtijevamo 14 ključnih prioriteta da ispune kako bi se pridružili EU. Jednaka prava za sve građane. Jedan čovjek jedan glas. Šta poručujemo sa skupa? Poruka zapadnim diplomatama: Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobmog diplomate koji zemlju vodi u nestanak. Tražimo ostavki Schmidta, poručila je Azra Zornić.

Gradimir Gojer nije mogao doći pa je na skušu pročitana njegova poruka:

“Krajnje neprirodna koalcija stranaka koja pruža podršku Schmidtu. Schmidt je neprijatelj BiH. Nedozvolimo da nam četnici i ustaše otmu domovinu. Mirnim otporom mozemo spriječiti model nepravde”.

Izvor: raport.ba

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI