Dnevnik gluposti

SVETLANA CENIĆ: Mila majko, šalji me na miting

Do mitinga selfiji, od mitinga epitafi. Sebi. Kad nemaš ni dostojanstva, ni ponosa, šta si drugo nego mrtvac.

DNEVNIK GLUPOSTI

 

Do mitinga i od mitinga

Nema više “Mila majko, šalji me na vodu”, već “Mila majko, šalji me na miting”, a kod izvora ne čeka više dragi, već vođa, koji bi mogao da te zaposli ili, čak, i oženi ili uda. Kičma je suvišna potpuno. Samo savitljivost se traži, mada se Srbi i Srbija saginjati neće, kako se uzvikivalo u kampanjama devedesetih. Sad to nije saginjanje, već savitljivost i fleksibilnost da se poljubi vođina ruka, uzme sendvič i flašica vode, eventualno dnevnica. Taj patriotski naboj i odanost se najviše ispoljavaju u postavljanju selfija na društvene mreže i naučenim izjavama za odabrane medije.

Moralo se i odavde u autobuse put Beograda. Moralo. Ne htelo i ne želelo. Ne znam koliko ih još ima da ne znaju da odavno bukti rat između rukovodstva Srbije i Republike Srpske, bolje reći Vođe i Vođice – gledamo farsičnu ljubav i nameštene face u osmeh bilo da se pije rakija ili diskutuje o srpsko-srpskim “projektima”.

Do mitinga selfiji, od mitinga epitafi. Sebi. Kad nemaš ni dostojanstva, ni ponosa, šta si drugo nego mrtvac.

Zašto kažeš ljubav, a misliš na politički seks?

Svaki put kad pročitam, nekog širitelja ili širiteljku optimizma o tome kako su nam sada odblokirani svi procesi, kako je bolje nego ikada, em što mi jedna moždana vijuga bude u opasnosti da odumre, em što se odmah dohvatim brojanja koliko su već zakona prekršili do sada, posebno kada su imenovanja i postavljenja u pitanju. Svet video nije da se ministar kandiduje za direktora institucije u okviru svog ministarstva! I niko ništa – ni domaći dojučerašnji pravednici i borci za vladavinu pravu, a ni inostrani demokratizeri i delitelji saveta, pravde i projekata. Dobra vam ta državna odblokirajuća koalicija do mojega! Ne seks politički, već teška politička pornjava.

Vladavina prava samo što nije. Nije i neće. Sada je na nivou Federacije priča o tome kako se mora ukloniti SDA sa svih pozicija kako bi im se izbile poluge moći iz ruku. To je opravdanje zašto se krči i tek će se kršiti zakon. Onda će doći sledeći i reći da se ovi moraju maknuti i opet će biti prekršene sve procedure i pogažen svaki zakon. Sada neka me ubede da će jednog dana sve po zakonu i da će zaista doći sposobni, a ne podobni, kako su najavljivali dok su se borili za vlast. Lakim hodom do fotelje, teškim udarcima iz fotelje.

Dvesta deset miliona stabilnosti i prosperiteta

Republika Srpska ide na najveće zaduženje u istoriji na berzi – 210 miliona obveznica sa kamatom ni manje ni više nego 6,1 posto! Toliko o tome kako je Republika Srpska već spremila novac za vraćanje duga po prodatim obveznicima na Bečkoj berzi i da je sve stabilno, naravno, što bi rekao vlasnik Republike. Onaj koji je u životu znao samo da troši, nikad da zaradi. Nikad! Ponavljam ovo nikad, jer malo je ovde teksta da navedem sve njegove propale firme kada je pokušavao da bude preduzetnik. On je samo politički preduzetnik sa tuđim novcem.

Ovu će cifru vlast Republike Srpske dodati na iznos indirektnih poreza koji neće biti raspoređen nekim opštinama, dok se ne izmiri dug. Šta ima veze što zaposleni neće imati za platu ili dve?! Pa, reče li gospođa ministar finansija da Republika Srpska neće propasti, jer je vole njeni građani. Vole njeni građani, ali je ne voli vlast. Očigledno i na ovom primeru.

A kaže pesma da od ljubavi do mržnje samo korak nas deli.

Svetlana CENIĆ
Svetlana CENIĆ
Ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila je u inostranstvu. Od 2007. kolumnista magazina Dani. Trenutno vodi projekat regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI