Svjetski mediji o Rezoluciji u Srebrenici: Usvojena uprkos protivljenju Srbije

Brojni svjetski mediji izvijestili su da je Generalna skupština UN-a donijela odluku o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici te usvojila Rezoluciju uprkos žestokom lobiranju Srbije.

“Prijedlog Njemačke i Ruande prošao je uprkos bijesnom lobiranju Srbije protiv rezolucije. Predsjednik Aleksandar Vučić tvrdio je da je to “politizirano” i da rizikuje da Srbiju i srpski narod žigoše kao kolektivno odgovorne za genocid”, piše BBC i navodi da su 84 zemlje članica glasale za.

“No, veće zadovoljstvo osjetit će rodbina više od osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana koji su stradali u masakru. Snage bosanskih Srba sistematski su ih ubijale, nakon što su pregazili mirovne snage koje su navodno štitile UN-ovu ‘zaštićenu zonu’ Srebrenica u istočnoj Bosni”, piše dalje BBC opisujući detalje genocida u Srebrenici, presude koje su donesene, te na kraju navodi i da je lider bosanskih Srba proglasio pobjedu “jer je propao plan da se Srbi proglase za genocidan narod”.

Autor zaključuje da takav plan nikada nije ni postojao.

Britanski Independent je usvajanje rezolucije ispratio naslovom “UN odobrio godišnju komemoraciju genocida u Srebrenici 1995., uz snažno protivljenje Srba”, dok je Euronews objavio da je “UN odobrio godišnju komemoraciju genocida u Srebrenici 1995”. U tekstu se naglašava protivljenje Srbije i da je veliki broj država bio suzdržan zbog zabrinutosti na to kakve “će posljedice glasanje imati na pomirenje u duboko podijeljenoj Bosni”.

ABC News je napisao da su Ujedinjene nacije odobrile u četvrtak rezoluciju kojom se uspostavlja godišnji dan sjećanja na genocid nad više od 8.000 bosanskih Muslimana od strane bosanskih Srba 1995. godine.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI