Tadić dodijelila Čavki predmet “Ramiz Delalić”, FUP odbio saradnju s Tužilaštvom BiH

Federalna uprave policije je u ponedjeljak (16. aprila 2018. godine) dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. april ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele.

FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Ramiza Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

Kako se navodi u odgovoru, FUP nije poduzimao nikakve mjere u vezi s ovim saznanjima isto kao što nije sačinio ni Plan rada u vezi s tim s obzirom na to da je već dugi niz godina u Tužilaštvu BiH otvorena istraga o ovom predmetu.

U odgovoru koji potpisuje direktor FUP-a Dragan Lukač navodi se da je FUP došao do saznanja da je rješenjem vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić ovaj predmet izuzet od postupajućeg tužitelja Dubravka Čampare i presigniran u zaduženje tužitelja Olega Čavke.

“S obzirom na to da je OSA BiH izvijestila FUP o činjenici i informaciji od 6. februara 2017. godine, koja je tada dostavljena v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti, u ovom predmetu, tužitelja Olega Čavke u periodu od 2011. godine i narednom periodu, od strane prijavljenog Nasera Keljmendija, nepojmljivo je dodjeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužitelju, te iz ovih razloga ‘nova saznanja’ dobivena od OSA-e, ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH”, naveo je Lukač.

On zaključuje kako će FUP s obzirom na sve navedeno, a u cilju zaštite javne sigurnosti, o svemu izvijestiti Ured glavnog disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, kako bi se očitovao u vezi sa svim spornim pitanjima, te utvrdio eventualnu odgovornost aktera u slučaju.

Iz Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a kazali su nam kako ne mogu potvrditi prijem pritužbe protiv Gordane Tadić zbog toga što je ignorisala informacije policijskih i obavještajnih agencija u vezi s predmetom “Delalić”, odnosno što je izuzela predmet od tužioca Dubravka Čampare i dodijelila ga tužiocu Olegu Čavki.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI