Kako je rečeno novinarima, dogovoreno je to na konsultacijama uoči redovne i vanredne sjednice.

“Lako smo donijeli ove zaključke i bez rasprava. Prije sjednica na 15 minuta smo znali u kojem pravcu ćemo ići, nije bilo potrebne za dramom i dizanjem tenzija”, rekao je Komšić te dodao da su se svi trudili da ostanu otvorena vrata za novi dogovor.

Komšić je dodao kako ni on ni Džaferović nisu željeli da glasaju protiv imenovanja Zorna Tegeltije za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH.

“Time bismo mu time zatvorili vrata za tu poziciju. Nismo željeli da se preglasavamo u vezi s ANP-om. Džaferović i ja bismo glasali vjerovatno za, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes pa bi to išlo u Narodnu skupštinu RS i završilo bi kao Pelješki most. Da smo nakon toga glasali o mandataru, onda bismo eliminisali Zorana Tegeltiju”, rekao je Komšić te dodao da će u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak oba ova procesa.

Sada se postavlja i pitanje sudbine sporazuma o formiranju državne vlasti, koji su potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, jer je dogovoreni rok za to 5. septembar.

Ostalo je nejasno više pitanja, između ostalog da li taj rok i dalje stoji, da li će biti pomjeran, da li je sporazum zapravo uopće relevantan ukoliko Dodik nastavi insistirati protiv slanja ANP-a.

Ono što je, s druge strane jesno, jeste da su jučerašnji sastanci ambasadora SAD-a i Velike Britanije sa Komšićem (a naknadno i Džaferovićem) nesumnjivo moderirali jednu ovakvu situaciju, jer ostaje i dalje nada a i prostor da će lideri pronaći rješenje za slanje ANP-a, kao preduslova za formiranje nove državne vlasti na čelu sa mandatarom iz SNSD-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime