Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Donald Trump je obećao da će osloboditi ljude zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021. godine kao jednu od njegovih prvih akcija ako bude ponovo izabran, nazivajući ih “taocima”.

Izgrednici – i podstaknuti njegovim lažnim tvrdnjama o prevari birača – upali su u sjedište američke demokratije 6. januara 2021. u pokušaju da zaustave prijenos vlasti na Joea Bidena.

Oko 1.358 učesnika nereda optuženo je za 38 mjeseci od tada, prema posljednjim podacima Ministarstva pravde objavljenim prošle sedmice. Oko 500 ih je osuđeno na zatvorske kazne.

Trump je objavio komentare na svojoj internet stranici Truth Social, uz obećanje da će zatvoriti granicu s Meksikom kao dio svojih prvih djela ako bude ponovo izabran, ne iznoseći detalje.

– Moje prve akcije kao vašeg sljedećeg predsjednika će biti da zatvorim granicu, DRILL, BABY, DRILL, i oslobodim taoce 6. januara koji su nezakonito zatvoreni! – napisao je kasno u ponedeljak.

Trump je ranije davao komentare o svom hipotetičkom prvom danu na funkciji, obećavajući tokom televizijskog prenosa u gradskoj vijećnici u decembru da se neće ponašati kao diktator “osim prvog dana”.

Niti to nije prvi put da je Trump svoje zatvorene pristalice nazvao “taocima” ili sugerirao da ih treba osloboditi.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI