Turska ne dozvoljava ni porodici, a ni bh. diplomatama da kontaktiraju uhapšenog studenta iz BiH

Službenici turskih policijskih agencija 22. maja 2018. godine uhapsili su Selmira Mašetovića zbog sumnje da je povezan s FETO-om. Javnosti je za sada poznato da je Mašetović pao u nemilost Erdoganovog sistema zbog korištenja mobilne aplikacije ByLock, a za koju turske vlasti vjeruju da je korištena kao sredstvo komuniciranja članova pokreta Fetullaha Gulena.

Vlasti u BiH ni 14 dana nakon hapšenja nemaju nikakvih detaljnih informacija o Mešetoviću u Republici Turskoj i generalno odnosu turskog sistema prema bh. državljaninu koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrdilo je da je 31. maja 2018. godine tursko tužilaštvo obavijestilo Generalni konzulat BiH u Istanbulu da se protiv državljanina BiH vodi postupak. To znači da je Turska čekala čak deset dana da bi zvanične predstavnike bh. vlasti u Istanbulu informisala o hapšenju njihovog državljanina.

Ovim povodom u petak smo kontaktirali Ministarstvo pravde BiH koje je centralni organ za komunikaciju s drugim zemljama u pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim stvarima. Međunarodna pravna pomoć podrazumijeva ukupnu komunikaciju pravosudnih organa Bosne i Hercegovine s pravosudnim organima u inozemstvu.

Iz Ministarstva pravde BiH kasno iza podne kazali su nam kako nemaju nikakvih informacija o hapšenju bh. državljanina u Turskoj, odnosno da im Ministarstvo vanjskih poslova BiH još uvijek nije proslijedilo informaciju koju je dobilo iz turskog tužilaštva.

Međutim, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas su nam ipak potvrdili da je ova institucija u petak (1. juna) obavijestila Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH o hapšenju bh. državljanina u Turskoj.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rekli su nam da je Generalni konzulat u Istanbulu u kontaktu s porodicom uhapšenog i advokatom koji po službenoj dužnosti zastupa našeg državljanina.

“Očekuje se sudski proces protiv bh. državljanina. Generalni konzulat je predložio listu advokata koji poznaju jezike Bosne i Hercegovine i turski jezik porodici osumnjičenog. Isto tako se očekuje odgovor vezano za dozvolu posjete bh. državljaninu”, kazali su nam iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međutim, porodica na drugoj strani upozorava kako je advokat koji je po službenoj dužnosti angažovan da zastupa Selmira odbio daljnji angažman uz obrazloženje da taj slučaj nije u njegovom domenu. Mešetovićevi roditelji nemaju ni finansijsku pomoć države BiH, odnosno diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Turskoj, koje navodno nema odobrenih sredstava za postupanje u smislu angažovanja advokata.

Posebno je zabrinjavajuće što vlasti u Turskoj nisu dozvolile Selmiru ni da telefonski kontaktira svoje roditelje, isto kao i šutnja turskih vlasti na molbu Generalnog konzultata BiH u Istanbulu da im se omogući posjeta Mašetoviću.

Javno mnijenje u BiH (opozicione političke stranke, politički analitičari, javne ličnosti, veliki broj građana BiH na društvenim mrežama), a koje godinama kritikuje bh. vlasti zbog podaničkog odnosa prema predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, poručilo je kako su vlasti u službenom Sarajevu i na ovom primjeru pokazale da im je Erdoganov rat s političkim protivnicima važniji i od života državljana BiH.

Samo tri političke stranke oglasile su se u vezi s hapšenjem bh. državljanina u Turskoj i to Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS) i Narodna stranka radom za boljitak. Još uvijek nije poznato da li će se u narednim danima o svemu oglasiti i ostale probosanske stranke, odnosno SDA, SDP, Nezavisni blok i DF.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pozvao je člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da iskoristi svoje prijateljstvo s Erdoganom i da učini sve kako bi se Mašetović vratio u BiH.

“Ne mogu se prijateljstva graditi samo kada to treba turskoj vlasti ili SDA, a ne kada je to u interesu građana BiH. Tražim od turskih vlasti da puste građanina BiH, ako je uradio nešto što je suprotno zakonima, to će se procesuirati pred nezavisnim pravosuđem BiH”, rekao je Radončić.

Predsjednik Narodne stranke radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović pozvao je članove Predsjedništva BiH da hitno preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi oslobodili mladog studenta Selmira Mašetovića koji je postao žrtva političkog zatočeništva u Turskoj.

“Svim našim mladima u BiH i studentima koji su zbog loših uslova u svojoj državi bili primorani otići da studiraju ili rade u druge zemlje, jer im vlast proteklih više od 25 godina nije osigurala uslove i perspektivu da studiraju i rade u svom i na svom, barem osigurajte zaštitu od nepravde koja im se dešava u tuđim zemljama”, saopćio je Ivanković Lijanović.

Iz Naše stranke podsjetili su nadležne institucije u BiH da su dužne zaštititi svoje državljane gdje god da se nalaze, u ovom slučaju da potvrde na osnovu čega je naš državljanin uhapšen, odnosno postoji li prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama opravdana sumnja da je ta osoba izvršila krivično djelo.

“Zastrašujuće je da neko bude uhapšen samo zato jer je instalirao aplikaciju ili zato što ima različite poglede na svijet od aktuelnog režima, pogotovo jer su neosnovane i nepotvrđene sumnje zbog kojih je Mašetović lišen slobode. Lider režima koji hapsi ljude zbog aplikacije dobrodošao je u Sarajevo i tom činjenicom smo također zabrinuti”, saopćeno je iz Naše stranke.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dva dana prije Mašetovićevog hapšenja održao je predizborni skup AK partije u Sarajevu. Svjetski mediji žestoko su kritikovali bh. vlasti jer su dozvolile održavanje ovog skupa. Erdogan je u glavnom gradu BiH jasno dao do znanja predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću kako očekuje da se napori i mjere protiv svih struktura terorističke organizacije FETO u Bosni i Hercegovini što prije okončaju.

Inače, Gulenov pokret koji turske vlasti nazivaju “Fetulahova teroristička organizacija” (FETO) ne nalazi se na listi terorističkih organizacija u BiH. Ta činjenica nije spriječila domaće političare da bez ikakve institucionalne klasifikacije ovaj pokret okaraterišu kao “teroristički” te se na taj način dodvore AK partiji u Turskoj.

Turske vlasti također su 2016. uhapsile jednog bh. studenta pod sumnjom da ima veze s organizacijom FETO, za koju tamošnje vlasti tvrde da su teroristička organizacija. Student iz Cazina Samed Nadarević je oslobođen svih optužbi.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI