Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba koje se terete da su u drugoj polovici 1995. godine na području Rogatice izvršili ratne zločine.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, optuženi su:

Zoran Nešković, rođen 1965. godine u Rogatici;

Pante Pantović, rođen 1948. godine u Sarajevu;

Slaviša Đerić Đera, rođen 1973. godine u Rogatici;

Nenad Ujić, rođen 1972. godine u Rogatici;

Pero Despet, rođen 1963. godine u Rogatici.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovici 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloljetna lica, kao i više od 10 lica kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa – Kladanj.

Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju.

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega tri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, dva vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime