Tuzlanski kanton prvi dobio novi saziv skupštine, SDA odlazi u opoziciju

Najviše poslanika u novom sazivu ima Socijademokratska partija (SDP), njih deset, a druga po snazi je Stranka demokratske akcije (SDA) s devet.

Po broju poslanika slijede Pokret demokratske akcije (PDA) sa sedam, Demokratska fronta (DF) s tri, a po dva poslanika imaju Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Neposredno pred početak sjednice SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH su potpisali okvirni sporazum o principima djelovanja nedavno formiranog građanskog bloka u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

“Ovih pet političkih subjekata ide u formiranje većine u Skupštini TK, što implicira da će ova većina i formirati Vladu TK. Ovaj okvirni sporazum ćemo razraditi te uz uzajamnu saradnju napraviti plan rada po principu načela koja smo iznosili u predizbornoj kampanji, a sve s ciljem pravljenja bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK”, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić koji očekuje potpisivanje i zvaničnog koalicionog sporazuma.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić je kazao da se u danas potpisanom dokumentu krenulo od principa koji će se dalje razrađivati u svim oblastima kroz zakonodavstvo, podzakonske akte te izmjene i dopune važećih zakona.

“Prvi princip je vladavina prava u svim oblastima. Tu je i depolitizacija javnog sektora, a obavezna je javna konkursna procedura uz objektivne kriterije. Nulta tolerancija je na korupciju, a dogovoreni su i principi u sportu, kulturi, obrazovanju…”, rekao je Begić te naglasio da će na unapređenju svih oblasti raditi ekspertni timovi koji će biti formirani.

Nakon izbora privremenih komisija za izbor i imenovanje Skupšine TK i Administrativne komisije, sjednica je prekinuta zbog konstituiranja klubova naroda.

“Nastavak sjednice će biti zakazan u narednom periodu jer ćemo iduće sedmice dobiti i predstavnike klubova političkih stranaka, a tada ćemo konstituirati kolegij Skupštine TK koji će moći zakazati nastavak sjednice na kojoj će biti predloženo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela”, rekao je Senad Alić koji je predsjedavao današnjom sjednicom Skupštine TK.

Prema trenutnom stanju u Tuzlanskom kantonu, SDA ide u opoziciju, a predsjednik kantonalnog obora stranke Bego Gutić je kazao da je zbog stabilnosti kantona i njegovog prosperiteta potrebno napraviti široku programsku koaliciju. Naglasio je i da bi koalicijska vertikala trebala biti uspostavljena od državnog nivoa prema kantonu.

“Skupštinska većina od 19 poslanika nije garancija stabilnosti koju mi zagovaramo u TK. Ukoliko se desi da SDA ostane u opoziciji bit ćemo konstruktivni. Neophodno je da postoji jedinstvena koalicija od nivoa države do kantona, jer niko ko ne bude imao prohodnost prema višim nivoima neće imati mogućnost da ispuni obećanja koja je dao biračima”, rekao je Gutić.

Klubovi naroda delegiraju članove rukovodstva Skupštine TK, a sadašnje brojke govore da u klubu Bošnjaka zastupnici opozicije imaju većinu u odnosu na ranije dogovorene koalicione partnere.

Na upit da li se mogu očekivati eventualne blokade pri delegiranju nekoga od Bošnjaka za predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine TK, Gutić je rekao da je svjestan da PDA i SDA imaju svojih 16 delegata u klubu Bošnjaka te bez dvije od tri političke partije koje su osvojile najveći broj mandata u ovom zakonodavnom tijelu neće moći biti izabrano rukovodstvo.

“SDA je zvanično razgovarala sa SBiH, a bilo je nekoliko neformalnih sastanaka i s ostalim političkim strankama, izuzev PDA. Vidjet ćemo kakav će stav zauzeti zvanični organi stranke i na takav način ćemo se ponašati”, rekao je Gutić te dodao da SDA ne vidi prostor za saradnju s PDA.

Novoizabrani poslanik u Skupštini TK iz SDP-a Dževad Hadžić je rekao da nemaju razgovora sa strankama koje nisu članice građanskog bloka.

“Postoji mogućnost da SDA i PDA imaju natpolovičnu većinu u klubu Bošnjaka, a na sjednici ćemo vidjeti kako će to izgledati”, rekao je Hadžić te dodao da SDP prihvata ulogu nosioca u formiranju vlasti u TK, kao i da još uvijek nije razgovarano o mogućem predsjedniku Skupštine TK.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI