BANKAR RADOVIĆ SE SUPROTSTAVLJA DODIKU: Stara Ada „zatvorena“ za institucije vlasti!

Radović je dugo slovio kao ozbiljan kandidat za novog premijera RS, a po prethodnom kolicijskom dogovoru koji su uoči izbora sklopili SNSD i DNS, no Dodik za tu mogućnost nije želio ni da čuje

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Milan Radović, poznati banjalučki bankar i od prije nekoliko mjeseci potpredsjednik DNS-a, „postavio je katanac“ na ulazna vrata svog restorana Stara Ada za sve proslave masovnog karaktera koje su ranijih godina organizirale institucije vlasti, odnosno Vlada RS.

Informacija, koja je Inforadaru potvrđena iz više izvora, samo ilustrira do kojeg se nivoa proširio sukob između Radovića i Milorada Dodika, odlazećeg predsjednika RS i lidera SNSD-a, čovjeka koji je opća personifikacija vlasti u manjem bh. entitetu.

Nakon što je Radović nedavno smijenjen sa pozicije direktora Nove banke, što je protumačeno kao direktna posljedica političkih pritisaka kojima su bili izloženi i njegov DNS, ali i sami Nadzorni odbor ove banke od strane Milorada Dodika, on je, očito, i na ovaj način odlučio „pokazati zube“ najmoćnijem čovjeku Republike Srpske.

Vrijedi podsjetiti da je Milan Radović dugo slovio kao ozbiljan kandidat za novog premijera RS, a po prethodnom koalicijskom dogovoru koji su uoči izbora sklopili SNSD i DNS.

No Dodik, koji se u RS sve pita, za tu mogućnost – što zbog Radovićevog bogatstva i moći, što zbog rasta njegovog političkog utjecaja – nije želio ni da čuje. Otvoreno favorizirajući u svojim izjavama potpuno druge ljude ove koalicione stranke (prevashodno Nedjeljka Čubrilovića, aktuelnog predsjednika Narodne skupštine RS), Dodik je Radoviću poručivao da se skloni i da nema šta da traži kao kandidat za mandatara za sastav nove vlade RS.

U međuvremenu je procurilo da bi Dodik DNS-u, odnosno Radoviću, kao „kompenzaciju“ čak mogao da prepusti fotelju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, što je pozicija koja po sistemu rotacije u narednom mandatu treba da pripadne Srbima, no to je sada sve u domenu naučne fantastike.

Podsjećamo da je na oktobarskim općim izborima Radović bio kandidat DNS-a za poslanika u Narodnoj skupštini RS iz Izborne jedinice 3 te je osvojio najveći broj glasova što mu, ako ništa, garantira mandat narodnog poslanika.

Danas smo u više navrata pokušali da stupimo u kontakt s Radovićem, kako bismo ga pitali za razloge njegove pomalo neobične odluke, ali on je bio nedostupan.

No, tek bi sada mogli da budu pojačani politički pritsci Milorada Dodika prema ovom bankaru kojeg najmoćniji čovjek RS, ako je suditi prema posljednjim informacijama, navodno već plaši puštanjem probnih balona kako će mu „preoteti“ ekskluzivni restoran.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI