U BiH izručen Savo Marinković osumnjičen za ubistvo sarajevskih policajaca

Na međunarodnom aerodromu u Sarajevu danas je bio veliki broj policijskih službenika koji su osiguravali ovo područje tokom izručenja Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Ovu informaciju za N1 potvrdila je Franka Vican, glasnogovornica Granične policije koja je navela da su Marinkovića jučer pripadnici Granične policije BiH preuzeli na aerodromu u Frankfurtu u Njemačkoj, gdje se nalazio na izdržavanju kazne. Ministarstvo pravde i Interpol BiH obaviješteni su o izručenju i okončanju ekstradicije.

On je danas u 12:55 sati sletio na sarajevski aerodrom nakon čega je predan ovlaštenim službenicima Sudske policije Federacije BiH.

Marinković je premješten u KPZ u Sarajevu s obzirom na to da mu je, prema potjernici, već određen jednomjesečni pritvor.

Bit će ispitan i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a iz ove pravosudne institucije su nam kazali da još nije poznato kada će to biti.

Za Marinkovićem je raspisana međunarodna potjernica radi haošenja i ekstradicije u Bosnu i Hercegovinu, s ciljem gonjenja zbog kaznenog djela “Ubistvo” i “Teška krađa”.

Marinković se nalazio u Njemačkoj u zatvoru zbog drugih krivičnih djela, a njemu je Kantonalni sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor i za njim raspisao međunarodnu potjernicu.

Do imena Save Marinkovića koji se nalazi u Njemačkoj u zatvoru došlo se nakon što se predao Aleksandar Macan osumnjičeni u ovom postupku. Macan je svjedočio da je bio na mjestu ubistva, ali da je Marinković pucao. Marinkovićev Advokat je odbacio ove tvrdnje, te rekao da je Marinković spreman na saradnju.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI