U DRŽAVI APSURDA I DRŽAVNI REVIZORI RASIPAJU JAVNI NOVAC: Za Vrankića limuzina od 90.000 KM!

Firma M.R.M. unazad godinama ekskluzivno dobija poslove na tenderima za nabavku službenih vozila u institucijama na čijem su čelu HDZ-ovci, a vrijednost ugovorenih poslova već se mjeri desetinama miliona maraka

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Ured za reviziju institucija BiH 19. septembra ove godine sklopio je ugovor vrijedan blizu 150.000 KM za nabavku dvije nove limuzine.

Firma koje će glavnom državnom revizoru Draganu Vrankiću i njegovim zamjenicima isporučiti luksuzna vozila je sada već institucionalno neprikosnovena „M.R.M“ export import iz Ljubuškog – kada su u pitanju hrvatski kadrovi, odnosno kadrovi HDZ-a u državnim i federalnim institucijama.

Prema detaljima nabavke, „M.R.M.“, inače ovlašteni zastupnik vozila iz koncerna Volkswagen, dužna je da u roku od 90 dana našim državnim revizorima isporuči dvije nove limuzine, za njihove odgovorne poslove revizije institucija BiH. Tako se ponovo potvrdilo da – što je odgovornost veća – tako su i limuzine koje kupuju zvaničnici uglednije, pa će ova skuplja u kojoj će poslove revizije obavljati Vrankić državu koštati 90.000 maraka (riječ je, prema svemu sudeći, o limuzini passat ili najnovijem touaregu).

Treba li uopće naglašavati da je „M.R.M“ bio jedini ponuđač na tenderu.

Foto: Faksimil dijela ugovora sa “MRM-om”

Imače, M.R.M. unazad godinama ekskluzivno dobija poslove na tenderima za nabavku službenih vozila u institucijama na čijem su čelu HDZ-ovci, a vrijednost ugovorenih poslova već se mjeri desetinama miliona maraka.

Ovo partijsko-klijentelističko klupko sa vidljivim ukazanjem korupcije i nepotizma umreženo je još u vrijeme Vinka Dumančića, sasvim slučajno Ljubušaka, na čelu tadašnje Državne granične službe (DGS). Tako su u vrijeme Dumančićevog mandata na čelu DGS-a dogovoreni milionski poslovi sa “MRM-om”, a samo jedan takav, kada su kupljeno 25 golfova sedme generacije, bio je vrijedan blizu milion maraka.

Vrijedi podsjetiti da su mediji ranije u više navrata izvještavali da ova firma dobija poslove zbog bliskosti Miroslava Rupčića, jednog od osnivača firme, sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a i članom Predsjendištva BiH u odlasku. Sam Rupčić široj javnosti je poznat i kao bivši direktor Hercegovina osiguranja, koji je u procesu „proizašlom“ iz Hrvatske samouprave 2004. godine osuđen u predmetu Hercegovačka banka na 5,5 godina zatvora.

Foto: Vrankić je dugogodišnji Čovićev odani saradnik

Državna revizija je godinama ukazivala na rastrošnost u intitucijama BiH, pogotovo na kupovinu preskupih limuzina, pri čemu je u centru pažnje bila upravo firma “M.R.M”. Sve dok na njeno čelo nije došao Dragan Vrankić, jedan od “autentničnih” hadezeovaca, i nekadašnji državni ministar finansija, koji je za partijsku odanost nagrađen funkciijom glavnog državnog revizora.

Kao zahvalan čovjek Vrankić sada nagrađuje M.R.M. novim skupim ugovorima.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI