NAKON KATASTROFE U RAFINERIJI: Nema opasnosti za građane, eksplozija se desila zbog curenja goriva

A.Šu.

Načelnik Općine Bosanski Brod Ilija Jovičić posjetio je jutros radnike koji su povrijeđeni u eksploziji u rafineriji. Preživjeli radnici su dobro i zadržani su zbog pretraga.

Grupacija Optima, u čijem sastavu posluje Rafinerija Bosanski Brod, oglasila se saopćenjem u kojem navode kako je formirana operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica nesreće.

“Od 10. oktobra službena komisija je pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada komisije bit će objavljeni naknadno. Posebno ističemo da su mjerni pokazatelji kvaliteta zraka u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika Bosanskog Broda i susjednih općina”, navodi se u saopćenju.

Kako doznaje Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće u Rafineriji nafte u Brodu sinoć došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.

U Slavonskom Brodu sinoć oko 22.30 je održana i zajednička sjednica  civilne zaštite Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, kako bi se razmotrilo stanje nakon eksplozije i požara u Rafineriji u Bosanskom Brodu.

Rečeno je da za sada nema zabilježenih većih koncentracija štetnih plinova, ali se situacija prati neprestano, a građani će o svemu biti na vrijeme obaviješteni putem medija i službene mrežne stranice Brodsko-posavske županije.

Jedna osoba je poginula u eksploziji koja se dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu, a devet ih je povrijeđeno, saopćeno je  iz Policijske uprave Doboj. Šest osoba je zadržano na liječenju u bolnici Sveti Apostol u Doboju, a stepen povreda još uvijek nije poznat, dok su tri osobe pušene na kućno liječenje.

Eksplozija u Rafineriji nafte Bosanski Brod se dogodila u utorak navečer oko 21:30 sati u postrojenju za preradu nafte.

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI