U padu helikoptera kod Kijeva poginuo cijeli vrh MUP-a Ukrajine, nastradala i djeca – poznat uzrok nesreće?

O ruti helikoptera, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko je na brifingu rekao da je išao na jednu od “vrućih tačaka” sukoba s Rusijom

U padu helikoptera u gradu Brovari u ukrajinskoj regiji Kijev jutros je poginulo najmanje 16 ljudi, uključujući ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, njegovog prvog zamjenika i državnog sekretara, potvrdio je guverner Kijeva. Helikopter je, navodno, letio je za Harkiv.

“Tragedija u Brovarima. Povrijeđeno je 29 osoba, među kojima je 15 djece. Nastradalima je pružena sva neophodna pomoć. Sve hitne usluge su na licu mjesta”, rekao je guverner Kijeva Oleksij Kuleba.

Ranije je potvrdio da se radi o helikopteru Državne službe za vanredne situacije Ukrajine koji je pao u blizini vrtića i stambene zgrade.

DETALJNA ISTRAGA

Premijer Denis Šmihal naložio je zvaničnicima da odmah formiraju posebnu grupu za “detaljnu istragu svih okolnosti tragedije”.

Jedan tinejdžer tvrdi da zna što bi mogao biti uzrok nesreće.

Ivan, koji živi u Lohunovoj ulici 17, zgradi koja je od mjesta nesreće udaljena jednu zgradu, kaže da je iz kuhinje vidio kako se helikopter približava susjednoj zgradi Lohunova 18b.

– Zbog magle nisu vidjeli neboder. Pokušali su se dignuti, ali nisu uspjeli i onda je helikopter iznenada pao, rekao je.

Vova, koji je došao po sina (7) u školu, smještenu tik do vrtića, rekao je da je njegov dječak vidio helikopter iz učionice.

– Rekao je da je gorio, a onda se srušio. Vjerujem mu, rekao je Vova.

Stanovnica Brovaryja ispričala je što je vidjela neposredno prije pada helikoptera.

– Helikopter je kružio, gorio, pa je odletio u onom smjeru. Meni se čini da je izabrao manju zgradu. Ovdje imamo zgradu na dva sprata, a tamo na 10 katova, ispričala je u suzama Raisa Teplova.

O ruti helikoptera, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko je na brifingu rekao da je išao na jednu od “vrućih tačaka” sukoba s Rusijom, napominjući da će više detalja biti saopćeno kasnije.

Ranije je načelnik Nacionalne policije Igor Klimenko kazao da je u padu helikoptera poginulo 16 ljudi, od kojih je devet bilo u helikopteru, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Denisa Monastirskog, njegovog zamjenika Jevgena Jenina i državnog sekretara Jurija Lubkoviča.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine saopćeno je da se istražuje uzrok tragedije.

“Uskoro ćemo saznati da li se radi o sabotaži, kvaru ili kršenju sigurnosti letenja”, navedeno je iz ministarstva.

UDARAC UKRAJINSKIM RATNIM NAPORIMA

Smrt ministra unutarnjih poslova Denisa Monastirskog veliki je udarac ukrajinskim ratnim naporima, navodi BBC.

Rođen 1980. u Hmeljnickiju, na jugozapadu Ukrajine, Monastirski je bio istaknuta osoba u vladi predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema web stranici ukrajinske vlade, ovaj 43-godišnjak je preuzeo dužnost u srpnju 2021., al prije početka političke karijere radio je kao odvjetnik.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022., Monastirski je redovito, na društvenim mrežama i u medijima, objavljivao informacije o ruskim napadima diljem zemlje.

Posebno je odjeknula jedna od njegovih prvih objava od izbijanja sukoba, kada je u ožujku upozorio na opasnost od Putinovih ‘spavača‘ koji su preplavili Ukrajinu. “Shvaćamo da je sabotaža ključni alat u ratu”, rekao je tada Monastirski u intervjuu za novinsku agenciju AP i dodao kako su uspjeli uočiti ruske sabotere tako da su pratili njihove ruske mobitele. “Odmah smo reagirali pretragom lokacija na kojima su telefoni detektirani i djelovali protiv tih skupina”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je jutrošnji pad helikoptera u Brovariju, u kojem je poginulo cijelo vodstvo ukrajinskog MUP-a na čelu s ministrom Denisom Monastirskim, kao “strašnu tragediju” i “mračno jutro”.

U objavi na svom Telegram kanalu Zelenski je napisao: “Danas se u Brovariju u Kijevskoj oblasti dogodila strašna tragedija. Srušio se helikopter državne službe za hitne situacije, a na mjestu pada izbio je požar.

“Tačan broj žrtava ove tragedije još se utvrđuje. Među žrtvama su ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski, njegov prvi zamjenik Jevhen Jenin, državni tajnik Juri Lubkovči, njihovi pomoćnici i posada helikoptera. Ozlijeđeno je 25 ljudi, među kojima i troje djece. Prema dostupnim podacima, preminulo je troje djece. Bol je neizreciva. Helikopter je pao nedaleko od vrtića”, objavio je Zelenski.

“Naredio sam sigurnosnim službama Ukrajine da u saradnji s policijom i ostalim nadležnim tijelima istraže okolnosti onog što se dogodilo. Sve službe su na mjestu tragedije i rade svoj posao”, napisao je ukrajinski predsjednik.

“Izražavam sućut obiteljima i prijateljima žrtava. Denis, Jevhen, Juri, tim ministarstva unutarnjih poslova… istinski ukrajinski patrioti. Počivali u miru. Neka svi oni čiji životi su ugašeni na ovo mračno jutro počivaju u miru”, objavio je Zelenski.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI