U SDA I DALJE OBRATI, KONVENCIJA 26. MAJA: Sebija Izetbegović spremna za Predsjedništvo BiH!

Mjesecima unazad Sebija Seka Izetbegović, supruga lidera SDA, promovirana je kao nova politička svijest „odučne bosanske žene“, bosanskohercegovačka inačica Margaret Thatcher

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Kadrovska komisija SDA jučer je donijela zaključak po kojem bi kandidat za člana kolektivnog šefa države trebalo da bude izabran tajnim glasanjem na stranačkoj Konvenciji, o čemu će u konačnici odlučiti Predsjedništvo stranke.

Vijest je u većini bh. medija prošla gotovo nezapaženo, iako je iznimno značajana s aspekta raspleta ove višemjesečne političke trakavice.

Drugim riječima, bilo koji od postojećih kandidata: Denis Zvizdić, Šefik Dažeferović, Sebija Izetbegović, Safet Softić, u ovom trenutku može da ima veliku ili odlučujuću podršku s terena (kao što je upravo ima Zvizdić), ali uprkos tome on ipak ne bi trebalo da bude izabran aklamacijom, već će biti onako kako bude odlučeno – tajnim glasanjem!

A kad je glasanje tajno onda je, je li, sve moguće. Pa tako i da kandidat za Predsjedništvo države ne bude Zvizdić, koji ima većinsku podršku regionalnih odnosno kantonalnih odbora SDA.

PRIPEMA TERENA „ODRAĐENA“

Politička priprema terena za ono što treba da uslijedi već je obavljena. Mjesecima unazad Sebija Seka Izetbegović, supruga lidera SDA, koja je kao direktorica KCUS-a u ovoj zdravstvenoj instituciji prethodne dvije godine napravila svojevrsni dar-mar (u doslovnom smislu te riječi), promovirana je kao nova politička svijest „odlučne bosanske žene“, bosanskohercegovačka inačica Margaret Thatcher, čuvene britanske premijerke poznate po nadimku iron lady (čelična dama).

Iako Sebija s politikom ima veze koliko potpisnik ovih redova sa pošumljavanjem. Ali koga briga.

I tako su, ničim izazvani, mnogi članovi, ali još bitnije, istaknuti kadrovi SDA postali štovatelji lika i djela liderove supruge, jer im je naprosto otvoreno stavljeno do znanja kakve ambicije Sebija ima.

Drugim riječima, svi su dobili mogućnost da izvagaju i odluče se hoće li biti uz Bakira i Sebiju, ili na drugoj strani. Prevashodno uz Zvizdića i njegovu hercegovačku struju u SDA (popularniju kao gatački klan)

Foto: Denis Zvizdić ima najveću podršku, ali nije i najveći favorit

A to je već odluka koja trasira put pojedincu za pozicioniranje u samoj stranci, pa ako hoćete, određuje i dalju političku karijeru.

Kadrovska komisija SDA je, dakle, Predsjedništvu „ostavila u amanet“ da donese konačnu odluku, ali ne treba uopće dvojiti da će, ukoliko se ne desi uistinu veliko čudo, ovaj stranački organ potvrditi odluku Kadrovske komisije (jer ona aposlutno ide u prilog liderovoj suprugi).

SVE NA SEBIJI

A to je da će Konvencija 26. maja izabrati kandidata koji bi trebao pobijediti Fahrudina Radončića, Denisa Bećirovića, Senada Šepića, Sefera Haliovića i ostale u utrci za bošnjačkog člana Predsjendištva BiH.

Ne treba uopće podsjećati šta ova uloga donosi. Osim samog nemjerljivog utjecaja u vlastitoj partiji, član kolektivnog šefa države neposredno upravlja odbranom i vanjskim poslovima, dakle, suštinski odlučuje o strateškim pitanjima koja u međunarodnim okvirima određuju značaj jedne države.

Informacije koje dolazi iz SDA (partije što je i dalje infrastrukturno, nesumnjivo, jedna od najvećih ako ne i najveća u državi) govore da je sada sve na Seki Izetbegović. Odnosno o njenoj odluci hoće li, odnosno, da li bi prihvatila jednu takvu kandidaturu.

A to vam je isto kao da, recimo, pitate Dragana Čovića da li bi pristao da on i njegovi i naredne četiri godine drže sve finanisijske institucije države u svojim rukama, kao što ih drže od rata naovamo.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI