Uhapšen Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine SIPA je uhapsila Miloša Lučića, ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Lučić je kadar DNS-a. Brat je Mladena Lučića, kuma Nenada Nešića.

Lučić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH a sumnjiči se za zloupotrebu položaja.

On se sumnjiči da je službenu karticu koristio za privatna plaćanja, uzimanje novca za fiktivna putovanja kao i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

Postoji sumnja i da su službeni automobili Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH a koji su bili dio pratnje Miloša Lučića korišteni za nezakonite radnje.

Povodom hapšenja ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića oglasilo se i Tužilaštvo BiH. Navode kako su hapšenje proveli pripadnici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS-a. Uporedo sa hapšenjem policija je pretresa Lučićeve uredske prostorije, mjesto njegovog boravka, kao i druge objekte.

– Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih krivičenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

Tužilac i istražitelj Tužilaštva BiH, koordiniraju aktivnosti policijskih organa i određuju dalje istražne aktivnosti koje će se poduzeti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e Lučić će biti predat postupajućoj tužiteljici, koja će odlučiti o daljim aktivnostima.

Povodom ovog hapšenja oglasila se i SIPA, navodeći zbog kojih je konkretno krivičnih djela uhapšen Lučić. Prema njihovim navodima, u akciji kodnog naziva Dijamant 2, Lučić je uhapšen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, pronevjere u službi i prevare u službi. Iz SIPA-e navode da se pretresi vrše na ukupno pet lokacija.

Izvori: gerila.info, oslobodjenje.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI