Ukrajinski veleposlanik: Društvo u Srbiji je izloženo ruskoj propagandi

Veleposlanik Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da društvo u Srbiji nema priliku objektivno sagledati sve vidove rata u Ukrajini zato što je izloženo ruskoj propagandi.

“Nažalost, mogu kazati da danas imamo i problem ratovanja informacijama. Društvo u Srbiji danas ne može objektivno sagledati svu tragediju koja se događa u Ukrajini, jer je u vašoj zemlji mnogo ruske propagande. Rusi šire dezinformacije, ali ih ovdašnji mediji onda objavljuju. U tom smislu, građani Srbije onda imaju drugačiju sliku od one koja se realno događa na terenu”, istaknuo je Tolkač u intervjuu za Glas Amerike.

Dodao je da ipak ima napretka, te da se nada i da bi Vlada Srbije mogla uraditi korak “u pravom smjeru”, misleći i na eventualno uvođenje sankcija Rusiji čime bi, kako je obrazložio, Srbija pomogla ne samo Ukrajini, već i cijeloj Europi.

Nakon napada Rusije na Ukrajinu u veljači 2022., Srbija se pridružila rezolucijama u UN-u kojima se osuđuje invazija na tu zemlju i podržava njezina teritorijalna cjelovitost. No Srbija se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije objašnjavajući to svojim tradicionalnim vezama s Moskvom i ekonomskim interesima jer je značajno ovisna o ruskom plinu.

Ukrajinski veleposlanik je ponovio i da je njegovoj zemlji potrebna pomoć “od cijelog demokratskog svijeta” u vidu tenkova, oružja i streljiva, kako bi uspjeli sačuvati živote svojih vojnika te je pozvao građane Beograda da se pridruže u Maršu solidarnosti, 24. veljače od 13 sati u Pionirskom parku u Beogradu.

“Nažalost, nama je to postala neka vrsta tradicije. Kao što smo obilježili prvu godišnjicu od početka agresije na našu zemlju, to ćemo učiniti i ove godine. Okupit ćemo se u Pionirskom parku i šetat ćemo do Trga Republike”, rekao je Tolkač.

Sinoć je u Beogradu održana humanitarna projekcija filma “20 dana u Marijupolju”, a sav prihod od prodanih ulaznica bit će proslijeđen organizacijama koje pomažu ugroženima u Ukrajini.

Autor filma je Mstyslav Andriyovych Chernov, reporter agencije Associated Press, koji je nakon početka invazije ruske vojske ostao jedini međunarodni reporter u tom gradu.

U video obraćanju kazao je da je Marijupolj postao ne samo priča o uništenju jednog grada, već simbol tragedije koja se dogodila mnogim drugim gradovima u Ukrajini, prenosi Beta.

“Nadam se da će svi naučiti nešto iz ovih tragedija, nešto što će nas natjerati da se trudimo i uradimo nešto kako se ovo ne bi ponovilo”, poručio je Chernov.

Chernov je prije tri dana osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na 77. dodjeli filmskih nagrada Britanske akademije (BAFTA).

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI