Načelnik Lopara predao u Narodnu skupštinu peticiju građana protiv otvaranja rudnika litijuma

Rado Savić, načelnik opštine Lopare, predao je danas na protokol Narodne skupštine Republike Srpske peticiju kojom se 3.711 građana Lopara protivi iskopavanju litijuma na Majevici i otvaranju rudnika, saopćila je Srpska demokratska stranka (SDS).

Savić je osim peticije predao i Deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na teritoriji opštine Lopare.

– Suprotstavljamo se ideji otvaranja rudnika litijuma na Majevici. U opštini Lopare, u sedam dana prikupljeno je 3.711 popisa građana koji se protive ideji da na teritoriji naše opštine bude otvoren rudnik litijuma. Mi smo napisali Deklaraciju koju smo predali na protokol Narodne skupštine Republike Srpske i tražimo i molimo poslanike da usvoje tu deklaraciju – kazao je Savić na pres-konferenciji održanoj u Banja Luci ispred sjedišta Narodne skupštine Republike Srpske.

Savić očekuje da će Skupština prihvatiti inicijativu građana i odgovarajućim aktom se usprotiviti otvaranju navedenog rudnika zbog štetnosti po zdravlje ljudi.

– Najveći dio stanovnika naše opštine, više od 90 posto, protiv je otvaranja rudnika litijuma, a i susjedne lokalne zajednice. I Grad Bijeljina i opština Čelić su protiv. Planirana lokacija rudnika je u najneposrednijoj blizini naseljenog mjesta Lopare, što kod ljudi izaziva strah od ispuštanja toksičnih materija. Jedan od problema je što su u blizini i dva vodotoka, rijeke Janja i Gnjica koje pripadaju slivu rijeke Save i Drine – naglasio je Savić.

Po njegovim riječima, problem je i što nije poznata tehnologija eksploatacije litijuma, a i brojni investitori u sektoru voćarstva se bune zbog potencijalne eksploatacije.

– U Evropi ne postoji takav rudnik i bojazan građana je velika. Mi smo stali uz naše građane i od Narodne skupštine Republike Srpske očekujemo da usvoji deklaraciju koju smo danas predali, a od nadležnog ministarstva da ne dodijeli koncesiju za eksploataciju litijuma ako ona bude zatražena od kompanije – rekao je Savić.

Sa njim je u ovoj prilici bio i predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić, navedeno je u saopćenju.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI