Upitna sjednica Predsjedništva: Dodik neće zastavu BiH bez entitetske

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je jučer otkazao konsultacije sa strankama o imenovanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH tražeći prisustvo zastave RS i zahtijevajući čak da se, alternativno, izbaci zastava BiH, isto zahtijeva i na prvoj radnoj sjednici Predsjedništva.

“Mogu da radim ako jedna zastava bude izbačena. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu, gdje će biti sadržano da se uključi i zastava RS. Za Zakon o zastavi, ako Bošnjaci budu spremni, imamo rješenje. Stalno me guraju u Poslovnik, imam pravo da odgodim konsultacije na 48 sati. Otići ću u Banju Luku, održati linkom”, rekao je Dodik.

Ako je suditi prema ranijoj izjavi člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, on neće pristati da se današnja sjednica održi videolinkom, a prema svemu sudeći ni drugi član Predsjedništva Željko Komšić.

Džaferović je jučer poručio da će po proceduri danas prije sjednice Predsjedništva otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda će u 14 sati otići u salu za sastanke gdje je zakazana prva sjednica.

“U našem Poslovniku postoji jedna izuzetna situacija, kada je član Predsjedništva spriječen, negdje je na putovanju ili je bolestan, i iz objektivnih razloga ne može da prisustvuje sjednici, a stvar je hitna i odluka se mora donijeti, onda se putem linka mogu obaviti konsultacije. Ovo nije ta situacija i nema nikakvog linka ovdje u ovim okolnostima. Ovo su potpuno redovne okolnosti i sjednica se održava uz fizičko prisustvo sva tri člana Predsjedništva u sali u kojoj se održavaju sjednice”, poručio je Džaferović.

Oštro osudivši jučerašnje Dodikove poteze, Džaferović je rekao da je “ovo državna institucija i ovdje mora biti zastava BiH”.

“Zakazana sjednica Predsjedništva treba biti održana u ambijentu u kakvom je do sada održavana. U sali gdje imamo grb i zastavu BiH. Tu se ništa neće i ne može promijeniti. Povreda zastave je i povreda države, na to nikad neću pristati”, naglasio je Džaferović.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI