USVOJEN ZAKON O KRIMINALIZACIJI KLEVETE U RS: Na putu ka autocenzuri i ograničavanju slobode govora

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je danas izmjene Krivičnog zakona kojim se kleveta ponovo smatra krivičnim djelom u ovom entitetu. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, koji je usvojen danas, kleveta postaje krivično djelo za koja se predviđaju visoke novčane kazne do 6000 KM.

Za ovaj zakon je glasalo 47 poslanika od 63 prisutnih. Protiv je bilo 16 poslanika.

Kriminalizacija klevete predstavlja drastično ugrožavanje slobode govora i prava novinara na slobodan rad, a posljedice mogu imati svi novinari bez obzira odakle i iz kojeg medija dolaze.

Brojni novinari, međunarodni eksperti,  ali i strane organizacije upozoravale se na rizik i opasnost koji ovaj zakon donosi, međutim, poslanici su danas ipak odlučili da izglasaju zakon koji RS i BiH vraćaju godinama unazad i otvaraju prostor brojnim manipulacijama i strahovladi.

Koliko se žurilo sa ovim zakonom pokazuje i činjenica da je nadležno ministarstvo skratilo rokove za dostavljanje primjedbi i sugestija sa 15 dana kako je predviđeno Smjernicama za konsultacije u izradi propisa i drugih opštih akata RS na svega 7 dana.

Međunarodno priznata odvjetnica Vesna Alaburić ranije je kazala da analiza izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske nedvosmisleno zaključuje da su predložene dopune u izravnoj suprotnosti s temeljnim pravnim standardima.

Predložene novčane kazne osnovano je smatrati vrlo pretjeranima i one objektivno predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izražavanja, prvenstveno u Republici Srpskoj, ali i Federaciji Bosne i Hercegovine i drugim državama, s obzirom da krivično zakonodavstvo Republike Srpske vrijedi i za stranca koji izvan teritorija Republike Srpske počini krivično djelo prema njenom državljaninu ako se zatekne na teritoriju Republike Srpske ili joj bude izručen“, zaključuje pored ostalog u analizi izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS ekspert za medijsko pravo odvjetnica Vesna Alaburić.

Organizacija “Reporteri bez granica” saopćila je da prijedlog zakona ne predviđa zatvorske kazne za one koji su osuđeni za klevetu, ali bi mogao dovesti do proizvoljnih sudskih postupaka koji bi prisilili novinare da se suzdrže od izvještavanja o određenim temama, pogotovo jer nije bilo apsolutno nikakvih prethodnih konzultacija s bosanskohercegovačkom novinarskom zajednicom.

Kada je Milorad Dodik u novembru prošle godine najavio novi set zakona koji uključuje i kriminalizaciju klevete, medijska zajednica smatrala je da je to nemoguće u 21 vijeku. Pogotovo s obzirom na to da je kleveta dekriminalizovana prije više od 20 godina.

Sa nevjericom je dočekana  vijest da je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete.

Jasno je da proces kriminalizacije klevete pokrenut od političara u Republici Srpskoj ima namjeru suzbijanje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog i analitičkog novinarstva u tom entitetu ali i u BiH. Međutim, ukoliko se usvoji, ovaj zakon će imati nesagledive posljedice za sve građane u cijeloj BiH.

Kažnjavanje novinara i medija doprinijeće njihovom postepenom nestajanju, odnosno preoblikovanju po mjeri vladajuće partije, a sloboda govora u cijelom društvu će se ograničiti po želji političkih vođa. I to neće biti problem samo jednog entiteta.

Odnos vlasti prema medijima u cijeloj BiH u zadnje dvije decenije, kroz razne vrste pritisaka,  jasan je dokaz da ovaj zakon priželjkuju i mnogi političari i u FBiH bez obzira na novi politički poredak. Tendencije ka totalitarnom načinu vladanja postaje sve otvorenije i konkretnije.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. Urednik portala Inforadar.ba.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI