Jučerašnje obilježavanje Badnjaka u Foči, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Višegradu.. pogazilo je sve postulate vjere i pretvorilo se u još jedan izljev nacionalističkog ekstremizma i šovinizma. U Višegradu su pripadnici Ravogorskog četničkog pokreta, nakon nalaganja badnjaka ispred crkve Svetog Nikole u Draževini, vjerski obred okončali pucnjavom i pjevanjem nacionalističkih – četničkih pjesama, vozeći se u koloni kroz grad.

Gotovo identično ponašanje zabilježeno je i u Srebrenici, odnosno neposredno uz Memorijalni centar Potočari, u kojem su sahranjeni posmrtni ostaci Bošnjaka stradalih u genocidu koji su na području te opštine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba tokom jula 1995. godine.

Sve to izazvalo je i strah i ogorčenje i istinsku zabrinutost po ličnu sigurnost Bošnjaka u tim mjestima i otvorilo pitanje kako je moguće da se i 25 godina od okončanja rata takvi ekscesi dešavaju – ali i da na njih nema institucionalne reakcije?

IZ MEMORIJALNOG CENTRA POZIVAJU TUŽILAŠTVO

Povodom incidenta u Potočarima, kada je, kako se navodi u saopštenju za javnost, u kasnim popodnevnim satima lokalnom cestom koja prolazi između sakralnog i memorijalnog dijela kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, prošla kolona vozila popraćena glasnom muzikom i nacionalističkom ikonografijom, iz ove institucije su istakli se ovaj prostor “mora zaštititi, a da lokalna zajednica mora preuzeti dio odgovornosti za baštinjenje slavljenja zločina genocida”.

Foto: Jedan od twittova koje je postavio v.d. direktora Memorijalnog centra Emir Suljagić

„Memorijalni centar Srebrenica-Potočari upozorava da je lokalna zajednica još jednom propustila da osudi govor mržnje i širenje nacionalističke histerije. Već godinama se pravoslavni vjerski praznici koriste kao prilika za javno slavljenje zločina genocida i njegovih počinilaca, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje sa prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici”, navode iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Ističu i da će odgovoriti “na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocide”.  “Sudske presude, hiljade imena nevino ubijenih i nestalih, te široko međunarodno uvažavanje žrtava genocida u Srebrenici, nikada nisu bili alat manipulacije, niti temelj za širenje mržnje protiv bilo kojeg naroda ili vjerske zajednice”, podvlače iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Smatraju da lekcije iz Srebrenice trebaju biti temelj za sprečavanje budućih krvoprolića na ovim prostorima i drugdje. Načelniku opštine Srebrenica i čitavoj lokalnoj zajednici uputili su poziv da smognu snage i promijene svoj odnos, te konačno osude govor mržnje i zatraže od lokalne policije da preduzme potrebne mjere na privođenju i kažnjavanju odgovornih.

“Konačno, tražit ćemo od Tužilaštva BiH da reaguje, te istraži posredne i neposredne veze između donosilaca odluka u institucijama i finansiranja aktivnosti udruženja i neformalnih grupa koje organizuju ‘kolone mržnje’ u Srebrenici”, poručeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Za razliku od prošlog 6. januara evo šutio sam do sad. Vele Ćamil diže tenzije bez razloga, to su narodne pjesme i vjerski praznik. Zaista sam mislio da će naša reakcija od prošle godine uticati na one koji su vjerski praznik rođenja Isusovog pretvorili u fašističko orgijanje uz četničke pjesme. Ali eto ne mogu kad čujem ovu "Čiča Draža" dižu mi se tenzije!

Posted by Ćamil Duraković on Ponedjeljak, 6. Januar 2020.

Foto: Snimak koji je na Facebook postavio bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković

POLICIJA NIJE REAGIRALA “JER NIJE BILO PRIJAVA”

Mirna Miljanović, načelnica odsjeka za odnose s javnošću MUP-a RS, u izjavi za Inforadar kazala je da policijske uprave Foča i Zvornik (u čijem je sastavu stanica policije Srebrenica) nisu zaprimile tokom jučerašnjeg dana ni današnjeg jutra “nijednu prijavu građana ili nekog od udruženja ili organizacije vezanu za ugrožavanje nacionalne sigurnosti bošnjačkog stanovništva”.

Mirna Miljanović: Nije bilo prijava, pa ni reakcije policije

„Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova reaguju po prijavi vezanoj za ugrožavanje sigurnosti lica ili imovine. Ravnogorski pokret je skup prijavio i iz policijskih uprava Foča i Zvornik je rečeno da nisu koristili vatreno oružje već pirotehnička sredstva, takozvane topovske udare”, kazala je Miljanović.

Dodala je da bi pripadnici policije intervenisali da su prijave zaprimili, ali da ne mogu to učiniti na osnovu pisanja medija ili objava na društvenim mrežama.

Prethodno su njenu izjavu potvrdili i portparoli PU Foča i Zvornik, Miljan Bobar i Svjetlana Govedarica.

Službene reakcije predstavnika Vlade i kabineta predsjednice RS su izostale, a njihovi službenici za odnose s javnošću nisu odgovarali na naše pozive.

Dostupan za komentar bio je jedino bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. U izjavi za naš portal istakao je da je “nacionalističko ponašanje grupa i pojedinaca odraz politike koja se ne odriče ekstremizma“.

Dragan Mektić: Sve je motivisano iz političkih krugova koji takvo ponašanje tolerišu i ohrabruju

“Za posljedicu onda i imamo da pojedinci i grupe pozivaju na nasilje, na sukobe, i da je među njima, nažalost, veliki broj mladih. Jer, ističem, to je sve motivisano iz političkih krugova koji takvo ponašanje tolerišu i ohrabruju”, istakao je Mektić. Prema njegovim riječima, u konstelaciji ukupnih političkih odnosa u BiH “teško je izaći iz takve matrice, a svi oni koji takvu politiku ne podržavaju bježe iz zemlje”.

Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem je čelu bio donedavno, podsjeća Mektić, nema mehanizme kojima bi odgovorilo na ovakvo ponašanje i događaje koji su zabilježeni u Foči i Srebrenici.

„Uloga Ministarstva sigurnosti je koordiniranje rada sigurnosnih službi i agencija. Nastojao sam sa svojim timom stvarati ambijent da se s takvim politika prestane, da se one suzbiju, ali bez sinergije policije i tužilaštva to nije moguće. A tužilaštva u BiH ne reaguju na takve pojave, ne sankcionišu ih, samo nijemo posmatraju. Što i ne čudi jer su samo produžena ruka politike i bave se uglavnom montiranim procesima. I dok tako stvari stoje, bojim se da će se ovakvi događaji ponavljati”, istakao je Mektić.

PONOVO BEZ REAKCIJE

Na nedopustivo ponašanje i provokacije Ravnogoraca prema bošnjačkom stanovništvu i izostanak reakcije nadležnih institucija RS upozorio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

“Incidenti grupa i pojedinaca na Badnji dan i proslava vjerskog praznika, na način da vrijeđanjem i ponašanjem zastrašujete i ne poštujete svoje komšije, je za svaku osudu i prezir. Ponašanje onih koji sebe nazivaju i predstavljaju vjernicima u Srebrenici, Bratuncu i Višegradu, sigurno najveću štetu nanosi onima koji su istinski vjernici i koji praznik proslavljaju u krugu porodice i prijatelja. Kolone vozila koje nemaju za cilj proslavu praznika, već provokaciju, vrijeđanje i zastrašivanje, pokazuju stanje društva u kojem živimo, a koje je produkovano i oblikovano od strane vlasti, obrazovnog sistema, medija i Srpske pravoslavne crkve u ovom entitetu”, navodi u saopštenju potpredsjednik RS.

Ističe da su snimci iz Srebrenice i Višegrada “još porazniji kada imamo u vidu da se ovi incidenti ponavljaju iz godine u godinu, a da nemamo adekvatnu reakciju policije entiteta”.

Salkić naglašava da je civilizacijski poraz “da nikada nismo imali bilo kakvu reakciju entitetske vlasti, ali ni opozicije, medija, intelektualaca, SPC-a i nevladinih organizacija u ovom entitetu, čime se stvara dojam da se šutnjom odobravaju ovakvi incidenti.”

Osude  su stigle i od potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

“Prizori koje smo jučer i sinoć mogli vidjeti u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Višegradu i drugim mjestima, u najmanju ruku ne doprinose atmosferi tolerancije, mira i ljubavi kakve propagira hrišćansko učenje i kako ih sigurno razumijeva najveći broj naših sugrađana koji danas u miru slave svoj veliki praznik. S druge strane, slavlje uz neprimjerenu ikonografiju i pjesme koje se pripisuju fašističkim pokretima, često u naseljima sa većinski povratničkim stanovništvom, ima za cilj nešto što ne doprinosi stabilnosti i boljitku našeg društva u ukupnosti”, navodi Mahmutbegović.

Stoga je uputila poziv predsjednici RS Željki Cvijanović i Vladi RS “da utvrde sve relevantne činjenice i zauzmu stav o nedobronamjernim primjerima unošenja nemira među povratničko stanovništvo, a entitetske policijske snage da rade na uspostavi reda i mira u skladu s interesima svih bh. građana i načelima konstitutivnosti”.

„Od međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka očekujemo da osiguraju zaštitu odredbi Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma i postignute rezultate na polju povratka, te da garantiraju povratnicima sigurnost u njihovim domovima, iz kojih su pogromima i genocidom bili istjerani prije 25 i više godina”, navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednice FBiH”.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime