UZ IZBORE SA BOSANSKIM BUKVALISTOM: Glasajte i izborite se za svoj Monte Karlo

Izborite se da fudbalski klub za koji navijate izađe u Evropu i prođe barem jedno pretkolo. Izborite se da rukometni savez ima printer - a da košarkaški reprezentativci ne plaćaju sami sebi gostovanja

Piše: Nedžis HALILOVIĆ (Bosanski Bukvalista)

Građani i građanke Bosne i Hercegovine, drugovi i drugarice, pred vama je 7. oktobar, sudnji dan, kada svojim glasom možete preokreniti vaše živo

Ne govorite da nemate za koga da glasate i da su svi isti kad to nije istina. Imate stotinjak političkih partija i desetine nezavisnih kandidata i vaše je da zaokružite barem jedne i jednoga. Samo nemojte taj dan sjediti kod kuće, kositi travu, gledati teve ili surfati internetom. Izađite i izborite se za svoj Monte Karlo, neka vaš glas bude prevaga da se nekada u budućnosti neki Hamilton i neki Vetel bore po krivinama Svitave, uzbudljiva preticanja iznad hotela Zenit i boks pored pekare Mimoza vašim glasom mogu postati stvarnost.

Samo ne sjedite u kući!

Izborite se da fudbalski klub za koji navijate izađe u Evropu i prođe barem jedno pretkolo. Izborite se da rukometni savez ima printer – a da košarkaški reprezentativci ne plaćaju sami sebi gostovanja.

Samo ne sjedite u kući!

Izađite i potezom olovkom označite onoga koji vam je ponudio bolji izbor od stojanja u redu pred nekom od ambasada. Pronađite onoga koji će vašoj djeci dati bolji posao od prodaje hljeba u pekari i rada na mješalici.

Samo ne sjedite u kući!

Izađite i zaokružite onog kojeg smatrate obrazovanim, a ne one koji su prepisivali na času i tužakali učiteljici. Zaokružite sposobnog kandidata, a ne poslovođinu svastiku, jer neće vam poslovođa dati manje posla nego što ga imate, samo će vam se još svastika navaliti na kosti.

Samo nemojte sjediti kući poput Makedonaca kojima je spremanje ajvara bilo bitnije od referenduma o budućnosti zemlje. Izađite i obavite svoju građansku dužnost.

Odaberite onoga koji će vam osigurati manje gužve u tramvajima. Ako su vam bitne moderne ceste razmislite i o onima koji su uspjeli da naprave poduhvat polaganja drugog sloja asflata u Brezi, ili možde one koji su osigurali svjetlo na kraju tunela. Izbor je vaš!

Šta bi izbori u BiH bili bez muzike i možda baš vaš glas prevagne između zgodne Selme Bajrami, brkatog Harisa Džinovića, srbske majke i turbo-folk dive Cece Ražnatović, Harija Mata Harija, Nihada Fetića Hakale, Semira Cerića Koketa… Svi su oni pjevali zbog vas, zbog vašeg glasa.

A ako stvarno volite politiku izađite i glasajte za onog koji vašem uhu najviše godi, izbor je samo vaš! Milion radnih mjesta za nekoliko godina, televizija Herceg-Bosne sa najaktuelnijim prenosima iz Vatikana, tužba protiv Pedija Ešdauna, protjerivanje soroševaca i britanskih obavještajaca, gradnja dva i po kilometra novog autoputa, Monte Karlo od Neuma – i ono najbolje – drugi sloj asfalta uz učenje dove.

U bosanskohercegovačkoj političkoj riznici obećanja za svakoga ima ponešto. Vaše je samo da odaberete. Povedite suprugu na glasalište, djecu ako su punoljetna, stare roditelje, dajdžu, amidžu i amidžincu i svi svojim glasom odaberite budućnost kakvu želite.

Zamislite se samo nekoliko godina unaprijed; bezbrižno ležite na livadi duboko obrasloj travom dok sunce s visoka ugodno grije okolinu, u jednoj ruci vam krigla hladnog piva, u drugoj nemotana original sarajevska Drina i uživate u pogledu na prelijepa bosanska brda dok na sebi osjetite zavidne komšijine poglede koji sanjaju o onome što vi imate – a oni nemaju. Samo zato što ste vi tog dana izašli na glasačko mjesto i zaokružili kandidata koji vam je obećao taj rahatluk, a oni nisu htjeli. Mrzilo ih. Sa podsmjehom su vas gledali dok ste prolazili selom i govorili da ste u zabludi jer mislite da vaš glas može nešto da promjeni. I pogriješili su.

Upravo vaš glas može sve. Ako ne možete bez dobrog uguđaja može osigurati i da vam popularni pjevač s brkovima pjeva pred kućnim vratima, ili da vam turbo-folk diva helikopterom sleti u avliju. Ali ono što je najvažnije – vaš glas kroji vašu budućnost.

Samo ne sjedite kod kuće i ne govorite da nemate za koga da glasate!

Imate crvene, zelene, plave, sive, kafene, narandžaste, ljubičaste… One koji obećavaju zemlju za vas, one koji su pod zastavom kakva se vama sviđa, one u kojima je snaga, one koji obećavaju zakon i pravdu, one koji će se u pola noći probuditi da bi uradili nešto samo da vama bude bolje, one koji zagovaraju slobodu, pravo na abortus, gay paradu, one koji nemaju više sudskih ročišta od predizbornih skupova, one poštene, učene, školovane… A njih ima na svim stranama.

Prema tome ne govorite da taj dan nećete glasati. Izađite i izborite se za budućnost kakvu želite za sebe!

Ili k’o što bi Avdo Sidran rekao: Dobar je život. Samo čovjek mora imati neke želje, neki cilj, razumiješ?

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI