AUTOPUT NA RATE: Predizborni “9. januar” uz predizborni kredit od 40 miliona KM

Žurnal.info
Piše: Žana Gauk

Da bi 25 kilometara autoputa “9. januar”, od Drugovića do Prnjavora, pet dana pred Opšte izbore u BiH bila otvorena,  građani Republike Srpske morali su dodatno da budu zaduženi za još čak 40 miliona KM. Kako procedura oko kredita evropskih banaka još nije završena, a datum je morao biti ispoštovan, rukovodstvo „Autoputeva RS“ prije dva mjeseca nije se mnogo dvoumilo pa je milionski iznos obezbijedilo kod „Unikredit banke“, „Nove banke“, „NLB banke“ i „Komercijalne banke“.

Autoput od Banjaluke do Doboja sada je kompletan, dug 72 kilometra i težak ukupno 402 miliona evra, koliko će evropskim bankama vratiti građani Republike Srpske.

U ovom javnom preduzeću to i ne kriju. U odgovoru za Žurnal objašnjavaju da su se odlučili na kratkoročno zaduženje od 40 miliona KM zbog nedovršene procedure odobrenja dodatnog kredita kod evropskih banaka za završetak izgradnje, ali i blokade novca od akciza i putarina. U međuvremenu, postignut je dogovor o raspodjeli, Republika Srpska dobila 54 miliona KM, ali se od starog modela nije odustalo.

„Taj novac, do operativnosti novca evropskih kreditora, koristiće se za servisiranje postojećih obaveza, odnosno za plaćanje preostalih radova na autoputu ‘9. januar’ Banjaluka – Doboj, kako bi projekat bio u potpunosti realizovan do kraja ovog mjeseca. Pojednostavljeno, čim dodatno kreditno zaduženje kod evropskih banaka bude i zvanično potvrđeno i odobreno, kratkoročni kredit biće zatvoren. Očekujemo da bi sredstva mogla da budu efektivna u četvrtom kvartalu 2018. godine”, naveli su za Žurnal u “Autoputevima” 13. septembra.

SLAGANJE KOCKICA

Autoput Banjaluka – Doboj završen je, kako je danas svečarskim tonom rekao direktor ovog javnog preduzeća Dušan Topić, veoma uspješno.

“Srećni smo što će građani moći da osjete sav kvalitet koji jedna moderna saobraćajnica donosi. Pripremamo nove projekte. Važno je da se sve kockice slože i da vodimo računa o našem finansijskom kapacitetu. Počeli smo da kombinujemo različite modele finansiranja pored onog dosadašnjeg. Svih dosadašnjih 105 kilometara autoputa u RS izgrađeno je kreditom evropskoh banaka. Sada prelazimo i na alternativnu opciju, a to su koncesije uz direktno ulaganje privatnih partnera”, naveo je tokom današnjeg presijecanja crvene vrpce.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić nije govorio je o milionskim kreditima, ali je rekao da je “ponosan jer je RS pokazala svoju sposobnost da realizuje složene i skupe projekte”.

“Vlada RS je prepoznala značaj ulaganja u modernu infrastrukturu, jer to znači i veću atraktivnost, razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta. Ovo može biti samo ponos građana RS. U prilici sam da vidim autoputeve u drugim zemljama, ovaj naš ni po čemu ne zaostaje ”, kazao je Trninić.

Dodik: Radim to zbog izbora, Dačić: Svi putevi vode u Beograd

Predsjednik RS Milorad Dodik milionski teške rate kredita danas je predstavio kao ogroman uspjeh vlasti koji vodi nacionalnoj integraciji, odnosno povezivanju RS i Srbije.

“Za mene je ovo posebno sretan dan, od početka sam bio uključen u realizaciju ideje. Došli smo na prezentaciju gdje je rečeno da bi staru cestu trebalo popraviti. To smo odbacili i rekli da idemo graditi autoput. Kome se ovo ne sviđa, neka ide starom cestom. Kome se sviđa, nega se još koji mjesec vozi besplatno, a onda će placate putarinu. Kada se završi autoput na Drini, to će biti projekt nacionalne integracije. Da ne bi one sramne odluke o tome da se ukida Dan Republike, vjerovatno se ovaj put ne bi zvao ‘9. Januar’. Bilo je mnogo otpora, ali to pokazuje da se RS lako okupi oko jedne ideje”, naveo je.

Potom je uslijedio i dio predizbornog govora.

“Napali su me kad sam položio kamen temeljac… da to radim zbog izbora, a danas će mi reći da i ovo radim zbog izbora. Ja ću im reći – da, u pravu ste, radim to zbog izbora”, zaključio je.

Njega je prethodno podržao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić u, na momente, ratnom govoru.

“Činjenica je da su ovo naši unutrašnji poslovi, unutar srpskog naroda. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi se ne miješamo u to za koga treba da glasate. Ali, miješamo se i garantujemo opstanak RS i prava srpskog naroda. Na vama je da odlučite ko će to najbolje ostvariti. Srbija neće sjediti skrštenih ruku, ako neko pokuša uništiti RS. To govorim jer mnogi pokušavaju povećati rejting antisrpskom kampanjom, odnosno optuživanjem rukovodstva RS na čelu s Dodikom. Srpski narod nikad nije bio faktor nestabilnost i ne dirajte u prava srpskog naroda i slobodu srpskog naroda”, rekao je Dačić i zaključio “da svi putevi vode u Beograd” i da “neće biti zadovoljan sve dok se ne napravi put do Beograda”.

Dionica autoputa otvorena je uz himne RS i Srbije, a svečanost završena pjesmom “Ovo je Srbija”.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI