Da li je BiH dobila ili nije prepruku Evropske komisije da postane kandidat za evropsko članstvo?

Nije, ako pitate one što su slijepo vjerovali da je zemlja učinila sve što se od nje tražilo i sada samo poštom da joj se isporuči certifikat o kandidaturi.

Jeste, ako slušate one koji od ove vlasti nisu očekivali baš ništa i koje bi u nekim drugim okolnostima zvali realnim.

Međutim, kako kod nas ništa realno nije, tako je odgovor – u pravu su i jedni i drugi, postaćemo kandidatska zemlja kada ispunimo 14 (slovima: četrnaest) preporuka Evropske komisije, koje se odnose na manje-više sve oblasti života, funkcionisanja države, pravosuđa, javne uprave, funkcionisanje mehanizma koordinacije…

I petnaestu, koja bi trebala biti prva: formiramo vlast na federalnom i državnom nivou.

Kao da je nezapaženo prošo upozorenje komesara Hahna: preporuka se neće ni predstaviti državama-članicama EU, koje u Vijeću donose konačnu odluku konsezusom – bez formiranja vlasti u BiH.

Imajući na umu šta sve treba učiniti, BiH neće dobiti kandidatski status u neko skorije vrijeme, sigurno ne do kraja ove godine…

Šta činiti? Krenuti u rješavanje domaćeg zadatka s tim što, prije toga, političko i državno liderstvo mora pogledati sebi i nama u oči i priznati da ovako ne ide – neophodan je barem minimalan dogovor oko strateških ciljeva, minimum odgovornosti i ozbiljnosti.

U današnjoj situaciji to je gotovo nemoguća misija.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime