UZ PARLAMENT U BLOKADI: Planiraju 400.000 KM za letove, iako je BiH ostala bez delegacija u međunarodnim tijelima!

Ivana Korajlić, direktorica Transpatency International BiH, podsjeća da je ovo praksa odranije, jer PS BiH „redovno izdvaja stotine hiljada KM na letove”

Parlamentarna skupština BiH u naredne dvije godine planira potrošiti čak 400.000 KM za avionske letove poslanika i delegata koji mjesecima ništa ne rade, budući da je Predstavnički dom blokiran, a Dom naroda tek nedavno uspostavljen.

Da bi cijela stvar bila skandaloznija, sve se dešava nakon što nas je naš Parlament obrukao u međunarodnim okvirima budući da nikad nije imenovana nova bh. delegacija u Parlamentarnu slupštinu Vijeća Evrope, ali, također, nisu zaključene i neke druge međunarodne obaveze koje u budućnosti podrazumijevaju putovanja partlamentaraca avionima.

TURISTIČKI LETOVI

Stoga se postavlja dodatno pitanje – ko će i gdje letiti, i da li će to biti prevashodno “turistički” letovi od naših para – ako znamo da je Parlament BiH blokiran, a BiH ostala bez delegacija u međunarodnim zakonodavnim tijelima?

Ivana Korajlić, direktorica Transpatency International BiH, podsjeća da je ovo praksa odranije, jer PS BiH „redovno izdvaja stotine hiljada KM na letove”.

Foto: Ivana Korajlić

“I 2017. je sklopljen ugovor iste vrijednosti. I to možda i ne bi bilo sporno da u isto vrijeme zaista ispunjavaju svoje međunarodne obaveze i da putovanja zastupnika daju konkretne rezultate. U situaciji kada PSBiH nije uspostavila odbor za saradnju sa Evropskim parlamentom, što je bila obaveza još od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji o pridruživanju i na šta EU stalno upozorava, a nije imenovala ni predstavnike u PS Vijeća Evrope, dok u isto vrijeme PSBiH ni ne funkcioniše, još više postaje upitna opravdanost utroška tolikih sredstava na putovanja zastupnika”, ističe Korajlić.

Prema detaljima međunarodnog javnog natječaja, koji je otvoren do 9. jula ove godine, Parlamentarna skupština BiH sklopiće ugovor s jednim, „najpovoljnijim“ ponuđačem, koji će od trenutka sklapanja ugovora u naredna 24 mjeseca osiguravati i dilati karte našim parlamentarcima za avio-letove širom svijeta.

Foto: Faksimil međunarodnog javnog natječaja

I ovo je eklatantni primjer da sve parlamentarne službe savršeno rade i funkcioniraju onda kada treba servisirati vlastite potrebe i luksuze iz naših džepova. Plate i sve privilegije su redovne, avionski letovi i putovanja se planiraju godinama unaprijed, makar već mjesecima parlament ne radi.

ZA ČETIRI MJESECA NERADA NAPLATILI 750.000 KM

Vrijedi podsjetiti, u posljednja četiri mjeseca državni parlamentarci su iz budžeta, iz naših džepova, naplatili ravno 750.000 KM, koliko su koštale njihove plate, topli obroci, paušali, razne naknade, pomoći i druge sadake.

Istovremeno, za ta četiri mjeseca Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održao je – nula sjednica! Dakle, niti jednu jedinu. Naplatili su četiri mjeseca nerada i parazitiranja.

Jednako žalosno i deprimirajuće je što je među njima barem pola onih koji ne vole ovu državu i čine sve da zaustave njen evropski put, dok istovremeno od iste te države mjesečno naplaćuju između 5.000 i 7.000 KM. Za vlastiti nerad i opstrukcije.

Raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za avionske letove, koji je međunarodni čisto iz proceduralnih razloga i Zakona o javnim nabavkama (koji propisuje međunarodni konkurs za “kupovinu usluga” iznad određene cijene), tek je još jedna potvrda da naša zakonodavna vlast savršeno funkcionira – za vlastite potrebe.

Ostatak sistema, uključujući “narodne” obaveze i dužnosti samih parlamentaraca, pravosudno-korumpuiranu vlast, kao i izvršnu koja je također napola blokirana jer nema nove državne vlade niti ikakvog napretka, polako počinje da se urušava sam od sebe.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI