Uzburkano pred izbor Vlade Republike Srpske: Nezadovoljni koalicioni partneri?

Republika Srpska danas bi trebalo da dobije novu Vladu, koju bi trebao da sastavi mandatar i aktuelni premijer Radovan Višković.

Iako se već unazad mjesec dana vode intenzivni razgovori između koalicionih partnera, još uvijek se ne zna ko će sve sjesti u ministarske fotelje.

Nakon sastanka koji je održan u nedjelju,Radovan Višković je pokazao spisak na kojem je 14 imena, a kako je tada rekao, traga za još dva imena.

Iz Viškovićevog spiska vidljivo je da bi devet ministarskih mjesta trebalo pripasti SNSD-u, dva NPS-u, te po jedan DEMOS-u, Socijalističkoj partiji i BH Zelenim, to jeste Sevlidu Hurtiću.

Trivić tačka spoticanja?

Na spisku nije bilo imena iz Ujedinjene Srpske, a što je još zanimljivije, dva preostala mjesta su bila namijenjena za lica bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kako bi se ispunila ustavna forma od osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

Izvori Gerile iz Ujedinjene Srpske kažu da je unutar ove partije veliko nezadovoljstvo jer su na sjednici Predsjedništva koju su održali još u novembru dali podršku da njihov kandidat u novoj Vladi bude ponovo Natalija Trivić, na poziciji ministra prosvjete i kulture.

Ipak, Višković i SNSD su se usprotivili njihovom zahtjevu i pomenuto Ministarstvo su namijenili za bivšu potpredsjednicu NSRS Željku Stojičić, iz svoje stranke.

Ipak, organi Ujedinjene Srpske su hitno zasjedali i predložili juče Bojana Vipotnika koji je po nacionalnosti Hrvat, za poziciju ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

DEMOS održava sjednicu Predsjedništva, Čubrilović demantuje raskol

Kako Gerila saznaje, nezadovoljni su i brojni članovi DEMOS-a, stranke koja je nastala cijepanjem DNS-a nakon proteklih izbora 2018. godine, ali koji su na zadnjim izborima osvojili pet mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik stranke Nedeljko Čubrilović predložen je za novog ministra saobraćaja i veza, međutim, to je jedina pozicija koju bi ova stranka trebalo da dobije u izvršnoj vlasti Republike Srpske, iako su javno rekli da očekuju najmanje dvije pozicije zbog činjenice da su Ujedinjenoj Srpskoj ustupili mjesto predsjednika NSRS.

Iako je sjednica Narodne skupštine RS danas u 12 časova, iz DEMOS-a su juče iznenadno najavili da će u 10 sati oni održati sjednicu Predsjedništva stranke, gdje će razmatrati informaciju o učešću u novoj Vladi Republike Srpske.

Nezvanično se saznaje da su u ovoj stranci nezadovoljni i Čubrilovićevim rukovođenjem i kadriranjem, te da postoji mogućnost raskola i napuštanja partije pojedinih poslanika.

Izvori Gerile iz Predsjedništva DEMOS-a kažu da su pojednici i zaprijetili izlaskom iz vladajuće koalicije zato što nisu ispunjeni njihovi zahtjevi, a kao najnezadovoljniji se navode poslanici Siniša Mijatović, Milan Dakić i Aleksandar Stanišić, koji su skupili najveći broj ličnih glasova unutar ove partije.

Sam Čubrilović rekao je da su medijski natpisi o raskulu u stranci netačni.

“Što se tiče raskola i onih natpisa. Sve je spinovanje, ništa nije tačno. Klub je potpuno jedinstven. Niti ima razloga, niti ima ikakvih indicija da bi moglo biti problema zbog toga”, izjavio je Čubrilović nakon sastanka vladajuće koalicije.

Bez Čavićevih kadrova

Kako stvari stoje, u novoj Vladi neće biti mjesta ni za kadrove narodne demokratske partije Dragana Čavića, koji su u protekloj Vladi kontrolisali Ministarstvo privrede i preduzetništva.

Čavić se do prije dva mjeseca i pojavljivao na sjednicama vladajuće koalicije, međutim, nije prisustvovao na posljednjim sastancima .

Prema posljednjim informacijama, na čelu Ministarstva privrede i preduzetništva sjediće u naredne četiri godine Vojin Mitrović iz SNSD-a, koji će zamijeniti Vjekoslava Petričevića iz NDP-a.

Izvor: Gerila

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI