VANREDNI PRESS DAVORA DRAGIČEVIĆA: Snimci dokazuju da je David ubijen i da se istraga opstruiše

Piše: A.Šu.

Na današnjoj press konferenciji Davora Dragičevića održanoj u Banjaluci, predstavljeni su snimci na kojima su, kako tvrdi njegova porodica, dokazi da je David Dragičević „organizovano“ ubijen i da su za zataškavanje ubistva odgovorni pravosuđe i policija.

Na prikazanim snimcima se vidi kako ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač u nekoliko navrata tvrdi kako David na leđima nije imao nijednu povredu. Međutim, prikazane su slike s obdukcije i leš Davida koje dokazuju da je imao i povrede na leđima i na koljenima.

Lukač govori i kako je izjava čistačice Metalske škole (svjedokinja S.M. koja je kobne noći u ulici Velibora Janjetovića čula svađu i lom) izmišljena kako bi se istraga skrenula u drugom smjeru. Porodica Davida Dragičevića odgovara da je tačno da čistačica ove škole nije ništa vidjela jer je izjavu dala čistačica potpuno druge škole.

Na pressu su prikazani i snimci netačnih izvještaja o prisustvu narkotika u Davidovoj krvi, lažnih tvrdnji te poruka kako je mladić bio narkoman. Analiza krvi Zavoda za sudsku medicinu RS-a pokazala je da je David u krvi i urinu imao LSD i kanabis, dok je druga analiza dokazala da nije uzimao drogu u posljednjih šest mjeseci.

Na početku press konferencije Davor Dragičević je uputio poruku političkim čelnicima RS-a.

“Ja sam Davor Dragičević otac sina koji je otet, šest dana maltertiran sa porukom šta se sve može desiti svima onima koji su protiv njih. Poruka svima na vlasti, i poziciji, i opoziciji, i  Miloradu Dodiku, i Željki Cvijanović je da ja nisam rušitelj Republike Srpske, ja sam stvorio ovu državu, a ova država je ubila moje dijete”, kazao je Davor.

On je naveo da u istrazi postoji niz nelogičnosti poput iznosa novca koji je nestao u navodnoj pljači kuće kobne noći, te različitih slika sa mjesta pronalska tijela. Istaknuo je da čitav MUP zna ko je oteo i ubio Davida i šta su mu radili šest dana. Otkrio je i kako se vrši pritisak i iz Beograda na međunarodni advokatski tim da jedan od advokata istupi iz tima.

Pet svjedoka imam, ali ne smijem ih nigdje odvesti. Radi njih, radi njihove djece. Ti svjedoci su vidjeli zadnje sate njegovog života, sve su vidjeli, i šta se desilo, i ko ga je odvezao i šta se dogodilo. Međunarodni advokatski tim će odnijeti slučaj – baš kao što će završiti i slučaj Dženana Memića – u Strazbur, jer ova država, i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, nisu sposobni“, kazao je Dragičević novinarima.

Podsjećamo David Dragičević iz Banje Luke je nestao u noći sa 17. na 18. marta 2018. godine, nakon što se udaljio od obiteljske kuće. Pronađen je 24. marta u rijeci Crkveni. Članovi njegove obitelji i prijatelji tvrde da je ubijen, a nadležne institucije ističu da u njegovoj smrti nema kaznenog djela. Njegov otac Davor Dragičević podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja te je rekao da posjeduje dokaze o opstrukciji istrage.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI