VATROMET IZNAD SARAJEVA: Klijentelističke mašinerije slave bijedu i siromaštvo

Piše: Adis ŠUŠNJAR

Klijentelistička mašinerija stranaka koja godinama bez imalo stida uništava ovo društvo, udružena sa lijenim, apolitičnim, nepismenim i mazohističkim građanima ove zemlje, ponovo su dobili izbore i ubili svaku nadu da je u ovoj zemlji moguća bilo kakva promjena.

Očaj kojeg su nam opet servirali se morao i proslaviti. Kolone auta, trube i vatrometi sinoć u Sarajevu proslavljali su pobjedu SDA. U bolesnom društvu bitno je da oni kojima je dobro u ovom i ovakvom političkom sistemu pokažu svoje zadovoljstvo, proslave svoju sebičnost i pohlepu.

Činjenica da postoje ljudi koji slave vlast najsiromašnije zemlje Evrope i jedne od najbjednijih zemalja svijeta je fenomen kojeg bi trebalo istraživati. Bizarno slavlje bijede i propasti. Potrebno je imati specifičan mentalni sklop pa slaviti minimalne plate, odlazak mladih, najveću nezaposlenost u Evropi, uništavanje svih velikih kompanija, korupciju i bogaćenje bogatih…

SDA, SNSD, HDZ BiH, jasno je već svima, pobjeđuje jer su stvorili klijentelističko društvo u kojem su svi zaposleni u javnim insitucijama i kompanijama, ali i privatnim kompanijama  sklopili imaginarni ugovor u kojem daju političku podršku za siguran posao i druge povlastice.

Međutim, mazohizam onih koji ne izlaze na izbore i onih koji glasaju za etnooligarhe „jer su naši“ je još nevjerovatniji.

Glasali su za stranku koja preko svojih ministarstva izdvaja milione za samo odabrane kompanije, čiji čelnici su upetljani u niz koruptivnih i kriminalnih slučajeva poput naplaćivanja zapošljavanja u javnim preduzećima, pranje para (slučaj Zadruga), koja je spremna da izmijeni zakon kako bi zaštitila svoje rukovodstvo (Asim Sarajlić, Amir Zukić i Mirsad Kukić dok je bio potpredsjendik stranke) od podignutih optužnica. Stranka koja ne daje ništa ali uzima i nameće poreze gdje god može… za korištenje naziva „Sarajevo“, primanja freelancera, novčane pomoći dijaspore…

Iza pozdrava „Draga braćo i sestre“ kriju se najveće pljačke i najluđa obećanja. Nakon obećanja Bakira Izetbegovića o 100.000 radnih mjesta do 2018. godine, skoro toliki broj građana je napustio ovu zemlju. Nadajmo se onda da će nakon obećanja Džaferagića da će do 2025. zaposliti milion ljudi, ovu zemlju poslije ovog datuma naseliti neki pametniji narod.

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. izvršni urednik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI