VEĆA IZLAZNOST NEGO NA PROŠLIM IZBORIMA: Do 15 sati glasalo 37,21 posto građana

Piše: A.Šu.

Na posljednjoj press konferenciji Centralne izborne komisije saopćeno je da je do 15 sati na opće izbore u BiH izašlo 37,21 posto registrovanih građana.

„U usporedbi s prethodnim općim izborima 2014. godine, kada je do 15 sati na izbore izašlo 36,6 posto registrovanih građana, možemo reći da su građani ovoga puta izašli u većem broju“, kazao je predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Najveća izlaznost je zabilježena u Drvaru, Ribniku, Banovićima, Kupresu, Šehovićima, Han Pijesku, Istočnoj ilidži, Istočni Stari Grad, Trnovo, Kalinovik i drugi. Sve navedene općine imaju izlaznost iznad 50 posto. Prema neslužbenim podacima u Banjaluci  i Bijeljini je također velika izlaznost, a najviše je mladih glasača što može upućivati na izvjesne političke  promjene.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da bi što više građana trebalo izaći na izbore te da će svaki birač koji se u 19 sati zatekne na glasačkim mjestima imati priliku da da svoj glas.

Rekao je da su se prema podacima MUP-a desila četiri incidenta u FBiH između 11 i 15 sati i također četiri incidenta u Republici Srpskoj.

„U pitanju su sitni incidenti poput verbalnih uvreda upućenih od strane pijanih osoba. Jedan ozbiljniji incident desio se u Bijeljini jer je zbog uništenja glasačke kutije glasanje pauzirano na jedan sat“, kazao je Petrić.

CIK je pozvao sve registrovane birače da se odazovu i iskoriste svoje demokratsko pravo glasanja danas do 19 sati.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI