KONTRADIKTORNE INFORMACIJE IZ ŠTABOVA: Sve najveće stranke tvrde da vode njihovi kandidati

A.Ši.

Izborni štabovi Saveza za pobjedu i SNSD-a maločas su saopćili da u utrci za srpskog člana Predsjedništva BiH vode njihovi kandidati, Mladen Ivanić odnosno Milorad Dodik.

Prema posljednjim tvrdnjama iz izbornog štaba SzP-a, a na osnovu 47 posto prebrojanih glasova, Ivanić u odnosu na Dodika vodi sa oko 51% naspram 48% glasova.

Istovremeno, prema tvrdnjama iz štaba SNSD-a, prema 39 posto obrađenih glasova Dodik vodi sa 57% naspram 43% onih koji su glasali za Ivanića.

Identično stoje stvari i kada je u pitanju glasanje za predsjednika RS; naime, izborni štabovi dvije najveće koalicije također tvrde da njihovi kandidati, Vukota Govedarica odnosno Željka Cvijanović, vode. Ono što je, međutim, uočljivo jeste da su iz Saveza za pobjedu uvjereniji u konačni trijumf njihovog kandidata.

Slično je i na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, budući da izborni štabovi i SDP-a i SDA tvrde da vode njihovi kandidati, Denis Bećirović odnosno Šefik Džaferović.

Predsjednik CIK Branko Petrić je na maloprije završenoj konferenicji za novinare rekao da su sva redovna biračka mjesta, njih oko 6.000, zatvorena, te da je od registrovanih 3.250.000 birača glasalo oko 1.773.000, ili oko 53,26 posto, što će dok se pridodaju svi preostali glasovi biti za oko jedan do dva posto više nego na prošlim izborima.

„Nemamo kompletne rezultate o izlaznosti, Bijeljina je najviše kasnila, kao i Banovići. Iz ovog proizilazi da su ovi izbori bili izuzetno fer i korektni, nasuprot kaastrofičnih najava nekih“, rekao je Petrić, s čime se ne slaže većna posmatrača kao i članova koalicije Pod lupom, koja radi monitornig izbora.

Inače, neke općine i gradovi odskaču kada je u pitanju izlazost, uglavnom u RS, s posebno značajnim bi se mogao pokazati odziv birača u Banjaluci (oko 60 posto) što implicira da bi građani ipak mogli da izaberu promjene.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI