VELIKI SKUP U SARAJEVU: Hiljade građana tražilo pravdu za Dženana

A.Šu.

Više hiljada Sarajlija okupilo se danas ispred Narodnog pozorišta na protestima za Dženana Memića. Porodica Memić, danas je deveti put organizovala proteste kako bi pozvala pravosuđe da nakon više od dvije i po godine otkrije ko stoji iza ubistva Dženana Memića za koga tvrde da je ubijen, te da nije stradao u saobaraćajnoj nesreći.

Arijana Memić, sestra Dženana Memića, danas se na protestima obratila Alisi Mutap, Džnenanovoj djevojci koja je kobne noći bila sa Dženanom.

“Zašto Alisa nisi pozvala Hitnu pomoć. Šta si Alisa radila kada se Dženan gušio u vlastitoj krvlju. Šta si radila dok je Dženan umirao. Odakle Dženanov telefon kod tvog tate Zije?“, kazala je Arijana, dodavši da su ovi protesti bitni za sve građane.

“I ja sam dijete Muriza Memića. Molim i sve vas da se probudite i da stanete uz njega. Ovo treba biti borba sviju nas, zbog vaše djece sutra”, kazala je Arijana Memić.

Muriz Memić je je kazao da su vladajuće strukture odgovorne za zataškavanje. Kao što je najavio, objavio je imena ljudi za koje tvrdi da su odgovorni.

“Satjerao sam ih uza zid i stojim ispred njih. To su Vahid Ćosić, Hasan DupovacMirsad Đelilović, Džafer Hrvat, Sakib Grebo, Nurija Mehić, i moj rođak Emir Mehmedagić, Admir Šalaka, Edin Grabovica, Sanela Hasanbegović, Olga Vukša, Elmedin Konaković, nije bivši premijer, već inspektor u MUP-u, Haris Imamović. To su policajci koji mene demantuju, a nemaju me šta demantovati”, rekao je Muriz. Rekao je da će protiv svih njih biti predate krivične prijave. Dodao je da želi pitati Bakira Izetbegovića ponovo “Ko nam je, Bakire, ubio Dženana?”

“Plakao sam pred njim misleći da će učiniti nešto. Međutim, ništa se nije desilo”, rekao je Memić.

Dženan Memić je stradao 8. februara 2016, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na sarajevskoj Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo (15. februara) na KCUS-u. Mutap se kao svjedok Tužilaštva KS pojavila samo jednom tokom sudskog procesa, dok je na početku pratila suđenja sa članovima svoje porodice.

Ljubo i Bekrija Seferović, otac i sin, sami su se prijavili policiji i rekli da su skrivili saobraćajnu nesreću te da je tako Dženan stradao. Poslije su na sudu rekli kako nisu krivi, a porodica Memić tvrdi da je mladić ubijen. Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, je kazao da je neprihvatljivo da pored živog svjedoka Alise Mutap još nije otkrivena istina. Na skup je stigla i grupa Banjalučana. Podršku su dali i demobilisani borci iz Kampa boraca.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI