Vlada ZDK usvojila i Prijedlog zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i u formi prijedloga Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica ZDK-a, koji će biti proslijeđen i na usvajanje Skupštini ZDK.

Kako je istakao premijer ZDK-a Nezir Pivić, osnov za izradu ovog zakona bile su izmjene i dopune seta boračkih zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

– Zakonom se dodatno poboljšava statis tih lica, uvode se nova prava…To, u konačnici, znači kako će ovim zakonom Budžet ZDK-a na godišnjem nivou biti opterećen s dodatnih 5.000.000 KM- kazao je Pivić.

Osnovica za egzistencijalnu naknadu nezaposlenim demobiliziranim borcima do 57 godina starosti u tom kantonu, ovim će zakonom biti uvećana sa 5 na 6 KM za svaki mjesec proveden u ratu u oružanim snagama BiH.

U izvještaj o poslovanju Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica za 2023. godinu, dodao je Pivić, danas je konstatovano kako je pružen veći broj zdravstvenih usluga i s manjim brojem radnika, kao i da su značajna sredstva za poboljšanje usluga prema pacijentima, odnosnu za nabavku opreme za KBZ, uložena i od strane Vlade ZDK.

Danas je usvojen i Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog područja planine Zvijezda, na području Općine Vareš, koji će biti upučen u Skupštinu ZDK.

Odobrena su u sredstava Udruženju matematičara Kantona Sarajevo za učešće učenika s područja ZDK-a na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, kao i Društvu fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine za učešće učenika s područja ZDK-a na Evropskoj olimpijadi iz fizike te prijedlog Odluke o odobravanju sredstava učenicima generacije osnovnih i srednji škola u ZDK-a za školsku 2023/2024. godinu.

Data su i ovlaštenja ministru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirzi Mušiji za vođenje pregovora sa Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture ZDK-a za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora prema Protokolu o vođenju pregovora radi pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja na teritoriji ZDK-a, jer aktuelni kolektivni ugovor ističe 31. augusta 2024. godine.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI