VSTS BiH iduće sedmice o izmjenama Krivičnog zakonika RS

Piše A.P. (SRNA)

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 14. i 15. juna, između ostalog, biće dato mišljenje i o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, najavljeno je iz VSTS-a.

Na dnevom redu prvog dana zasjedanja je i plan sjednica VSTS-a za period od jula do decembra ove godine, te određene žalbe na odluke Kancelarije disciplinskog tužioca.

Na dnevnom redu sjednice je i razmatranje izvještaja o radu Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj za prošlu godinu.

Članovima VSTS-a trebalo bi da bude prezentovana i preporuka na osnovu nezavisnog izvještaja za jačanje regulatorne uloge VSTS-a u efikasnom i kvalitetnom rješavanju predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Kako je najavljeno, na sjedinici će biti razmatrano i ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija čiji rad ocjenjuje VSTS za 2022. godinu, a riječ je o rješavanju prigovora glavnog tužioca Tužilaštva BiH i rješavanju prigovora bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Republike Srpske.

Drugog dana zasjedanja redovne sjednice VSTS-a planirano je da se izvrše imenovanja sudija i tužilaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, među kojima je i imenovanje glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Na sjednici bi trebalo da budu razmatrani i podaci o radu na predmetima ratnih zločina.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI