VSTV: Predloženo poništenje konkursa za izbor glavnog tužioca BiH, Janjić odustao

Podvijeće Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) predložilo je poništavanje konkursa za izbor glavnog državnog tužioca. Sjednica VSTV-a je u toku.

Prema navedenoj rang kandidati su rangirani Milanko Kajganić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković i Seid Marušić. Marušić nije prešao prag tako da je Vijeće razmatralo prva tri kandidata.

Konstatovano je da se postavlja pitanje integriteta Kajmaković, potom je narušen i integritet Janjića kojem je izrečena disciplinska mjera.

U pogledu toga, odabir glavnog tužioca je narušen i zbog toga je Podvijeće prijedložilo poništavanje konkursa. VSTV razmatra ovaj prijedlog.

U međuvremenu, Janjić je odustao od svoje kandidatire.

Saša Sarajlić, jedan od članova Podvijeća rekao je da su predložili ponavljanje konkursnog procesa zbog rušenja integriteta jednog kandidata, te da je stvorena jako ružna atmosfera.

Većinski stav Podvijeća, zbog toga što je u opticaju ostao jedan kandidat, jeste da se konkurs poništi. Dakle, Podvijeće VSTV-a je predložilo poništavanje konkursne procedure ne zbog toga što je Kajganiću narušen integritet ili slično, već zbog toga što je izglasano da se Kajmaković i Janjić izuzmu iz izbora za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i smatraju da u ovakvom okruženju ne bi moglo ili smjelo da se razmatra samo o jednom kandidatu.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI