Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar obrane Miloš Vučević kazao je u petak da beogradske izbore treba raspisati što prije te tako potvrdio tvrdnje srbijanske oporbe da se vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) žuri da građani na birališta izađu 28. travnja.

Nakon što je odlučeno da se ide na nove beogradske izbore jer vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u Beogradu traju prijepori između vladajućeg SNS-a i oporbenog korpusa lijevih i desnih stranaka o tome kada će izbori biti raspisani.

Vučević je istaknuo kako ne treba gubiti vrijeme jer se na taj način zapravo gubi vrijeme za organizaciju Exspo izložbe koja će u toj zemlji biti održana 2027. godine te velikih infrastrukturnih projekata, ali i za poboljšanja uvjeta života i standarda građana i za velike investicije u Beogradu.

“Mislim da ako izgubimo još dva, tri tjedna zato što nekom ne odgovara da prekida odmor, ili da će dobiti neki bod na zlouporabi nekog događaja kao što je ono što nam se dogodilo 4. svibnja 2023. to nije dobro”, rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, prijedlog da Ana Brnabić bude predsjednica Skupštine Srbije je dobr jer je Brnabić svojim radom i zalaganjem zaslužila povjerenje i podršku ne samo jedne političke stranke, nego i javnosti i građana Srbije.

“Ona će se dobro snaći, bit će odlična predsjednica Skupštine Srbije i mislim da će moći predsjedavati, odnosno voditi parlament u iduće četiri godine i čeka je puno posla”, rekao je Vučević, gostujući na TV Prva.

U ponedjeljak je počeo rok od mjesec dana za raspisivanje beogradskih izbora a izbore po Zakonu o lokalnoj samoupravi treba raspisati predsjednik Skupštine Srbije koji još nije izabran.

Zbog toga staje otvoreno pitanje kada će Beograđani ponovno birati novu gradsku vlast dok predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Zoran Lukić ističe je da je posljednji rok za raspisivanje gradskih izbora  3. travnja.

Srbijanska oporba okupljena u koaliciji “Srbija protiv nasilja”, slijedom zakonskih rokova, smatra da datum koji predlažu vladajući nije prihvatljiv jer se dotad ne mogu osigurati svi uvjeti za slobodne i poštene izbore.

Srpska napredna stranka osvojila je na lokalnim izborima 17. prosinca prošle godine 49 mandata, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” (SPN)  43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI