Izvor: N1, Oliver BUNIC / AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prema nezvaničnim informacijama hrvatskih medija, planirao danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz vlade Andreja Plenkovića, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vreme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu, piše Jutarnji list.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posetu obavesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio.

Izvori Jutarnjeg lista iz hrvatske vlade navode da je Vučić, bez službene najave hrvatskim vlastima i bez koordinacije s ambasadom, hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njenog entiteta Republike Srpske, i oko 11 sati u dođe u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

Iz vlade su nezvanično naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve hteo da uradi mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima, i da je „sa svojim TV ekipama“ hteo da pređe hrvatsku granicu i tu „radi šta želi“.

Vlasti u Zagrebu su mu, međutim, kako navodi Jutarnji list, jasno rekle “ne” i poručile mu da ideja “srpskog sveta” u Hrvatskoj neće proći.

Vučić: Samo vi radite svoj posao

Predsednik Vučić reagovao je na odluku hrvatskih vlasti porukom na Instagramu: „Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti!“

Vučićeva poruka aluzija je na poslednje reči jasenovačkog zatočenika Vukašina Mandrape koji je, pred smrt, svom egzekutoru navodno rekao: „Samo ti, sine, radi svoj posao“.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je povodom zabrane Vučiću da poseti Jasenovac, njegovo ministarstvo uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi.

Ministar je ocenio da je ovo zastrašujuća odluka hrvatske vlade i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.

Premijerka Srbije Ana Brnabić odluku vlasti u Zagrebu nazvala je skandaloznom, ali je naglasila da će Vučić odložiti svoju posetu Jasenovcu „zarad dobrih odnosa Srbije i Hrvatske“.

Dobri odnosi, međutim, nisu u vrhu prioriteta ministra policije Aleksandra Vulina koji je, reagujući na odluku Zagreba, izjavio da će „od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole“.

Reagovala je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja je otkazala službenu posetu Zagrebu.

Stižu reakcije i iz regiona, pa je tako srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija Hrvatske neshvatljiva i neprihvatljiva.

Izvor: rs.n1info.com

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime