Nakon što vlasti u Zagrebu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nisu dozvolile privatnu posetu Jasenovcu, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će “od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole”.

Vulin je u pisanoj izjavi, u kojoj vladu hrvatskog premijera naziva „ustaškom“, naveo da „Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma.“

„Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali. Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole“, dodao je Vulin u istom tonu.

U saopštenju MUP-a se dodaje i kako je Vulin poručio da će tako biti dok je on ministar policije, ili „dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH“.

Podstimo, Vučić je planirao danas da privatno poseti Jasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti, prema nezvaničnim informacijama zagrebačkih medija, nisu dozvolile tu posetu, jer nije poštovao diplomatski protokol.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da je Vučić odložio posetu Jasenovcu „zarad dobrih odnosa“ Srbije i Hrvatske.

Izvor: rs.n1info.com

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime