Za Čubrilovićevu ministricu nova limuzina sa panoramskim krovom

BANJALUKA – Novog ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragicu Kovač iz Demokratskog saveza (DEMOS), stranke nastale raskolom u DNS-u, u Vladi će dočekati novi automobil s panoramskim krovom, bogatom audio opremom, kožnim sjedištima i inteligentnim sistemom za parkiranje.

Naime, tender je ranije raspisan za kupovinu dva automobila vrijednosti oko 100.000 KM, od kojih jedan, uz bogatu opremu, treba da ima i stakleni krov, ali i woofer i pojačalo.

Nakon sprovedene procedure putničko i jedno teretno vozilo procijenjene vrijednosti 84.500 KM bez PDV-a, sada kupljena od firme „Autoservis i dijelovi BL“ iz Banjaluke koja je ovlašteni uvoznik RENAULT, NISSAN i DACIA vozila.

Kupljeno putničko vozilo, koje će umjesto Gluhakovića koristiti buduća ministrica Kovač, je dizel, s pogonom 4×4 i metalik crno, proizvedeno ove godine.

Tenderom je bila popisana minimalna oprema koju vozilo mora da ima, odnosno „nacrtane“ specifikacije očito unaprijed dogovorenog modela automobila. Traženo je i dobijeno vozilo sa sistemom za prepoznavanje objekata u pokretu, sistemom za održavanje pažnje vozača, sistemom za prepoznavanje saobraćajnih znakova…

Zanimljivo je da se pored prednjih i zadnjih parking senzora, te sistema četiri kamere za parkiranje, zahtijevao i inteligentni sistem za parkiranje.

Još zanimljivije je da se tražilo da putnički automobil ima audio sistem sa, ni manje, ni više, nego osam zvučnika sa wooferom i digitalnim pojačivačem.

Tu nije kraj, pa se zahtijevalo i da vozilo ima električni stakleni panoramski krov, te električno podešavanje sjedišta, s opcijom grijanja.

Tu su i kožna sjedišta, zatamljena zadnja stakla, samozatamnjujući retrovizor, navigacija sa ekranom osjetljivim na dodir…

Za drugo, teretno, vozilo se tražilo da bude bijele boje, proizvedeno takođe ove godine, ali i da bude skromnije opremljeno od prethodnog vozila. Zahtijevalo se, između ostalog, da ima eco način vožnje, klizna vrata s pomičnim staklom, limenu pregradnu stijenu…

Na pitanje za koje namjene kupuju vozila, u Ministarstvu trgovine i turizma RS su ranije za CAPITALrekli da su vozila namijenjena za korišćenje u Ugostiteljskom servisu za potrebe republičkih organa Republike Srpske.

Podsjećamo, Ministarstvo trgovine i turizma RS i polovinom prošle godine kupilo je više vozila, ukupne vrijednosti oko 200.000 KM.

I tada su automobili kupovani za Ugostiteljski servis, i to jedno teretno vozilo od 48.326 KM (Reno Trafik), te jedan putnički automobil vrijedan 46.374 KM (Reno Talisman).

Prije toga ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković je kupio i tri automobila za 114.262 KM, tačnije Škodu Superb (57.262 KM) i dvije Škode Rapid (57.000 KM).

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI