ZADIVILA SVIJET! Rumunjka ‘pospremila iza brave’ oko 600 sudaca, tužitelja, korumpiranih političara pa i premijera!

U danima razotkrivanja „hotmail” afere koja je samo jedan krak ogromne afere Agrokor, hrvatska javnost počela je ozbiljno gubiti strpljenje. Poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović savjetnicima da „vrate” novac koji su zaradili na hrvatskoj muci, potegao je ozbiljna i sve glasnija pitanja: hoće li se konačno korumpirani političari početi ozbiljno procesuirati i kažnjavati, ili će sve samo ostati na ostavkama i guljenju krumpira?

Upravo iz tog razloga, ime najmlađe državne tužiteljice Laure Codruţa Kövesi (43), na našim se prostorima ponovno aktualiziralo. Ona je, naime, strah i trepet nepoćudnih rumunjskih političara čija je zemlja bila na vrhu najkoruptivnijih članica Europske Unije.

Sve dok nije došla Laura Codruţa Kövesi…

Već nakon prvih, konkretnih poteza koje je povukla, tamošnji mediji su je prozvali „ratnicom Laurom koja staloženo donosi skalpove”. Ova pravosudna heroina koja se nalazi na čelu državne Agencije za borbu protiv korupcije (DNA), u zatvor je do sada poslala preko 600 potkupljenih političara, a samo tijekom jedne godine preko 1.000 koruptivnih službenika zbog njenog progona završi na sudu. To su redom senatori, ministri, direktori vodećih državnih kompanija, gradonačelnici i ostala politička „elita” koja za Lauru voli kazati kako je „gora od Ceausescog”.

Upravo zbog tvrdog pristupa korupciji, „ratnica Laura” podijelila je mišljenje Rumunja. Ovaj narod ju voli ili ne voli, a oni koji joj nisu skloni kazuju kako se ponaša kao „staljinistički progonitelj” te joj spočitavaju nedemokratske metode poput prisluškivanja:

„Kažu često da smo gori od Nicolae Ceaușescua, no moraju znati da nikakvo prisluškivanje i pretresi ne dolaze u obzir dok nemamo nalog od suca. Stalo nam je do demokratskih standarda, ali i do toga da nam optužnica ne padne”, izjavila je mlada tužiteljica koju, s druge strane, mediji vole i prate svaki njezin korak.

Pred vratima njezine agencije novinari danonoćno kampiraju kako bi uspjeli uloviti novo uhićenje korumpiranih političara koje se događa gotovo – svaki dan.

Unatoč svim naporima Laure Codruta, Rumunjske su ulice često preplavljene prosvjednicima koji se nemire s činjenicom da tamošnja vlast donosi zakone koji političare amnestiraju od bilo kakve vrste kriminala:

“Nema mira za nas. Oni koji imaju moć predano rade da se uvedu novi amandmani i time olakša mnogima da izbjegnu optužnice. Osobno smatram da je najvažnije da građani Rumunjske znaju da baš nitko nije iznad zakona”, izjavila je rumunjska šefica Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: dnevno.hr

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI