Prvi sastanak parlamentarnih, probosanski orijenitranih stranaka koji je održan u centrali SDP-a u Sarajevu, uspješno je okončan. Prema riječima učesnika, bit će formirana dva tima – jedan za međustranačku koordinaciju i jedan za dijasporu. U oba će biti predstavnici svih stranaka, s naglaskom na one koji žive i rade u Republici Srpskoj.

Domaćin sastanka Nermin Nikšić kazao je kako je sastanak bio jako konstruktivan. Napravljena ja zajednička izjava koja će biti razmatrana na organima svih stranaka. U roku od 15 dana stranke bi se trebale izjasniti da li će biti dio ove priče. Tada će biti održan novi sastanak i to u Banjaluci. Ostali sastanci će biti održavani po različitim bh. gradovima.

“Za prvi korak je sasvim dovoljno. Nadam se da će svi ući bez skrivenih namjera. Zbog sve učestalijih istupa i napada na suverenitet i teritorijalni integritet BiH i priče o pdojeli važno je da pokušamo dogovoriti demokratski način okupljanja na izborima. To će omogućiti da se vlast u RS ne može formirati bez tih zastupnika u NSRS. Formiranje ovog bloka značajno bi relaksiralo i odnose na državnom nivou. Ukoliko bismo ostvarili cilj, imali bismo barem dva predstavnika u PSBiH iz ovog bloka”, rekao je Nikšić.

“Najveći problem su problemi između stranaka u FBiH”

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, kazao je kako je ovo odličan početak. Sastanci će se odražvati jednom mjesečno na nivou predstavnika stranaka, dok će se radni timovi sastajati dva puta sedmično.

“Da li ćemo u RS prebaciti probleme koje imamo jedni s drugima u FBiH? Da li možemo djelovati na jedinstven način? Kako da se pristupi – da li je to ekonomija, prava povratnika? Istaknuta je činjenica da se mora djelovati principijelno i programski. Ono u šta ja vjerujem jeste u poruku građanima BiH da političari postaju odgovorni i zreli da razgovaraju uopšte o zajedničkom djelovanju. Koliko će na kraju biti efikasno, ne znamo, ali znamo da će biti efikasnije nego prošli put”, rekao je Hadžikadić.

Naglasio je kako su “najveći problemi između stranaka u FBiH koje treba prevazići da bi uspjeli u RS”.

“Mislim da će na kraju ova inicijativa uspjeti”, rekao je Hadžikadić.

Molba za predstavnike stranaka u FBiH

Mirsad Duratović iz Demokratske fronte kazao je kako “samo zajedničkim nastupom možemo poboljšati položaj povratnika u RS i izbrisati dio diskriminatorskih odredbi koje otežavaju povratak”.

“Zamolio sam sve predstavnike političkih partija da barem ove sukobe koji se vode u FBiH, da li kantonalni ili Federalnom parlamentu, ne prenose na RS. Najveću cijenu tih sukoba plaćaju povratnici jer se prenesu na administrativne jedinice na lokalnom nivou i mala šačica birača ne uspije dobiti svoje političke predstavnike. Nadam se da će doći do sporazuma barem velikog dijela učesnika”, rekao je Duratović.

SDA spremna da učestvuje

Edin Ramić iz Stranke demokratske akcije kazao je kako je “SDA spremna da učestvuje u ovom procesu, a da će o detaljima platforme razgovarati”.

“Nemam neku iluziju da ćemo značajno pormijeniti odnose u RS, ali ćemo značajno poboljšati položaj povratnka. Da imaju snažnijeg političkog zastupnika, a eventulano u razgovoru prilikom kreiranja novih vlada da se zastupaju ti interesi kako bi se osigurala prava povratnika”, rekao je Ramić.

Istakao je kako svi dijele neku vrstu odgovornosti za tu situaciju koja mu je dobro poznata jer se vratio u RS prije 21 godinu.

“Konačno je sazrila svijest da se to mijenja”, rekao je Ramić.

“Ne trebamo se vraćati unazad”

Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, kazao je kako je ključna poruka ta da su se “na jednom mjestu okupile stranke koje ne negiraju državi i žele da država BiH opstane”.

“To je važna poruka za naše prijatelje i neprijatelje. Ne trebamo se vraćati unazad, znamo ko je šta radio, samo bismo izgubili vrijeme. U operativnom smislu, trebat će puno rada i mudrosti. Lično ću da ti sve od sebe da ovo uspije”, zaključio je Šepić.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime