Žene BiH digle glas: Danas protesti protiv nasilja u više gradova

U posljednjih nekoliko godina desetine žena ubili su njihovi muževi ili vanbračni partneri. Posljednje ubistvo koje je potreslo javnost u BiH desilo se u Bihaću, kada je Enes Odobašić usmrtio suprugu davljenjem.

Ovaj tragični slučaj naveo je brojne nevladine organizacije koje se bore za prava žena da se ujedine i izlaskom na ulice širom BiH skrenu pažnju vlastima da više pažnje posvete pravima i zaštiti žena.

Imaju zahtjeve

Zakonska rješenja, smatraju, nisu adekvatna. Termin „femicid“ nije pravno definisan u pravosuđu BiH i ne kvalifikuje se kao ubistvo žene koje je počinio muškarac, motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći.

Organizaciju današnje protestne šetnje preuzelo je Udruženje „Glas žene“, a predsjednica ovog udruženja Enisa Raković kaže kako za vlasti imaju određene zahtjeve.

– Tražimo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela za sve zakonske i podzakonske akte, tražimo hitno usklađivanje zakona s Istanbulskom konvencijom. Takođe, tražimo osiguranje, prevenciju i zaštitu od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole. Ovo tražimo kada su u pitanju institucije, jer naše institucije ne rade svoj posao, kako policija, centri za socijalni rad tako i Tužilaštvo – ističe Raković.

Potrebno vrijeme

Svjesne su, navodi Raković, da je za ispunjenje zahtjeva koje imaju potrebno vrijeme, ali neće odustati dok svoja prava ne ostvare.

– Ujedinile smo se i digle glas kad je žena u Bihaću preminula na porodu. Nadamo se da će žene do Nove godine dobiti pravo na pratnju u bolnici i da će moći povesti sa sobom koga one žele prilikom poroda – kaže Raković.

Naglašava kako su žene solidarnije nego ikad.

– Mi, žene u BiH, ujedinjene i solidarne, kažemo: Nijedna više – potcrtava Raković.

Poruka vlastima

Raković ima poruku za novu vlast koja će se uspostaviti u našoj zemlji.

– Mi, žene, jednake smo s muškarcima, ne molimo i ne bi trebalo da zahtijevamo ono što je naše osnovno ljudsko pravo. Očekujem da nas poštuju, da uvaže naše osnovne zahtjeve koje im uputimo te da ih uvedu u parlamentarnu proceduru – poručuje Raković.

Izvor: srpska.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI