ČARDAK I NA NEBU I NA ZEMLJI

ZRAČNE MISIJE KOLEKTIVNOG ŠEFA DRŽAVE: Predsjedništvo plaća 250.000 KM za avio-letove u jednoj godini

Kako bi to rekao bivši član Predsjedništva Bakir Izetbegović, cijena – “sitnica u odnosu na značaj i obim poslova koje Predsjendištvo obavlja”, no istina je potpuno drugačija

Punuđač koji bude izabran na otvaranju tendera 28. februara u Predsjedništvu BiH osiguraće sebi jednogodišnji ugovor od oko 250.000 KM.

Toliko je, naime, procijenjena vrijednost karata koje će kolektivni šef države sukcesivno plaćati odabranom ponuđaču za avionske letove u narednih 12 mjeseci – cijelih četvrt miliona!

Kako bi to rekao bivši član Predsjedništva Bakir Izetbegović, cijena – “sitnica u odnosu na značaj i obim poslova koje Predsjendištvo obavlja”, no istina je potpuno drugačija.

Za sve ove godine, unazad sedam poslijeratnih mandata, svi dosadašnji članovi kolektivnog šefa države malo su ili nikako (u)radili na promociji države, a još su lošije obnašali svoju ustavnu dužnost rukovoditelja vanjskom politikom i odbranom.

Foto: Faksimil odluke o raspisivanju tendera za kupovinu avionskih karata

Tako ni novi saziv (Milorad Dodik, Željko Komšić, Šefik Džaferović) nije izuzetak, naprotiv, nisu pošteno ni sjeli u fotelje članova Predsjendištva a već su počeli međusobni sukobi i opstrukcije, kojima, istina, najviše kumuje i doprinosi aktuelni predsjedavajući Milorad Dodik.

No, sve im to ne smeta da da budu složni i jedinstveni kada je u pitanju luksuz, pa i onaj koji se tiče putovanja u inostranstvo i avionskih letova (“običnih” i prekookeanskih).

Sama cifra od oko 21.000 KM mjesečno samo na letove (!) potvrđuje da će članovi kolektivnog šefa države biti u gustom “međunarodnom aero-prometu” narednu godinu, no prema ranijim iskustvima, poreski obveznici koji će im platiti taj luksuz ne trebaju previše očekivati od njih.

Sam tender će trajati do datuma otvaranja ponuda (28. februar), a prema navodima iz ovog natječaja, riječ je o otvorenom postupku te će biti odabran jedan ponuđač.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI