Inspirisani borbom roditelja ubijenog Davida: Književni konkurs za cijeli region na temu “Pravda”

Inpirisani borbom roditelja ubijenog Davida Dragičevića i grupe odlučnih mladih ljudi, Udruženje nezavisnih pisaca Srbije i Uredništvo književnog časopisa Književne vertikale i biblioteka Vertikale i Virtuelne vertikale odlučili su da u 2019. godini pozovu sve književne stvaraoce iz regiona da se prijave na književni konkurs.

Konkurs je otvoren za region baš iz razloga što su se mladim Banjalučanima u borbi za pravdu pridružili prvo građani Banje Luke, potom Bosne i Hercegovine, a zatim i građani zemalja jugoistočne Evrope.

Borba koja traje punih devet mjeseci, te činjenica da su mnogi mladi životi u proteklim decenijama ugašeni, već je inspirisala ljude iz zemlje i regiona da napišu pjesme i priče kao simbol podrške u borbi za pravdu. Prozne i poetske književne radove posvećene ovoj problematici autori mogu pisati na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda, srpskom, bosanskom, hrvatskom, crnogorskom, te na azbučnom ili abecednom pismu, kažu iz Udruženja nezavisnih pisaca Srbije.

– Insistiranjem na zajedničkom jeziku podvlačimo zajedništvo u bolu za izgubljenim Davidovim, Dženanovim, Isidorinim i stotinama i hiljadama nevinih mladih života, zajedništvo u bijesu što se zločini protiv mladosti i dalje događaju i što će se dešavati – objasnili su.

Rok za podnošenje priča na konkurs je 30. aprila 2019. godine, a žiri će selektovati radove do 31. maja 2019. godine. Uredništvo će od selektovanih radova, ukoliko se prijavi i seleketuje dovoljan broj radova za publikovanje, prirediti i objaviti elektronsko izdanje zbirke Pravda za našu djecu u biblioteci Virtuelne vertikale.

Ukoliko budu raspolagali sa dovoljno sredstava objaviće i štampano izdanje u okviru biblioteke Vertikale i predstaviti ga tokom Međunarodnog beogradskog sajma knjiga ili neposredno nakon njega. Ukoliko ne bude dovoljno selektovanih i kvalitetnih priča za zbirku, izabrane priče će biće objavljene u broju 19. časopisa Književne vertikale.

Autori tri najbolja književna rada, koji ispune ove uslove, biće nagrađeni diplomom i plaketom na svečanoj promociji dok će ostali selektovani autori dobiti diplome. Tom prilikom biće predstavljeno i elektronsko izdanje zbirke.

Tekst Đakac

Ovaj konkurs inspirisan ubistvom mladog Davida Dragičevića nije prvi ove vrste. Još jedan ovakav konkurs bio je i dio prošlogodišnjeg Demofest festivala kada je dodjeljivana nagrada za najbolji tekst nazvana “Đakac”.

Nagradu je dobio zagrebački bend “Šavovina” čija pjesma, prema riječima žirija, šalje snažnu poetsku sliku, nezavisno od muzike i melodije koja je prati.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI