ŽUPANIJA POSAVSKA: Važeći propisi omogućavaju korupciju pri zapošljavanju

Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT izradila je analizu zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Županiji Posavskoj. Analiza je utvrdila da trenutna Uredba o uslovima, načinu i programu za polaganje ispita općeg znanja i stručnog ispita sadrži odredbe koje omogućavaju koruptivno djelovanje.

ACCOUNT je u svojoj analizi utvrdio da je Uredbom o uslovima, načinu i programu za polaganje ispita općeg znanja i stručnog ispita rukovodiocima u javnim službama Županije Posavske omogućeno da odaberu bilo kojeg kandidata bez objektivnog kriterijuma. S druge strane, kandidatima koji nisu izabrani nije ostavljena mogućnost žalbe. Takođe, pomenutom Uredbom nije jasno precizirano ko odlučuje o prijemu kandidata, a to formalno znači da je Uredba nedovršena.

Nema političke volje za usvajanje antikorupcijskih propisa

ACCOUNT je izradio Model pravilnika za zapošljavanje u javnoj službi, koji je primjenjiv u svim javnim instutucijama, ustanovama i preduzećima. Usaradnji sa Timom za borbu protiv korupcije Županije Posavske ovaj Model je usaglašen i predložen na usvajanje pod nazivom ‘’Pravilnik o načinu provođenja usmenog intervjua i bodovanja kandidata pri zapošljavanju u javnim službama Županije Posavske’’. Međutim, Vlada nije pokazala interes za njegovo usvajanje.

Berislav Živković, predsjednik Tima za borbu protiv korupcije Županije Posavske u svojoj izjavi za medije ističe da je usvajanje Pravilnika u nadležnosti Vlade, te da je Tim uradio svoj dio posla.

‘’U ime Tima za borbu protiv korupcije Vlade Županije Posavke želim istaći da smo mi naš dio administrativnog posla, ono što je definisano Strategijom za borbu protiv korupcije, uradili. Mi smo uputili Vladi prijedlog Pravilnika o načinu provođenja usmenog intervjua i bodovanja kandidata pri zapošljavanju u javnim službama Županije. Zašto taj Pravilnik nije imao prohodnost kroz institucije, mi ne možemo dati odgovor’’, kazao je Živković.

Analizom je utvrđeno da zakonodavni okvir u oblasti zapošljavanja nije ništa bolji ni u ostalim kantonima u FBiH, pa će Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT u narednim sedmicama javnost detaljnije upoznati sa ovom problematikom u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Unsko-sanskom, Srednjo-bosanskom i Kantonu 10.

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI